Levnější ropa povzbudí ekonomiku o 1,1 bilionu dolarů

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Vlády a centrální banky se mohou jít se stimulačními balíčky, které mají nastartovat ekonomiku, zahrabat. Stačí, aby klesly ceny ropy, a ekonomika dostane pořádný impuls. Ekonomové Citigroup spočítali, že nynější pokles ceny ropy pod sto dolarů za barel může za rok znamenat pro firmy a domácnosti úsporu ve výši 1,1 bilionu dolarů.

Ropa typu Brent se dostala na necelých 84 dolarů, což je dvacet procent pod tříletým průměrem. „Nezlevní totiž jen ropa. Dolů půjde cena paliv, ale také komodit jako zemní plyn, měď, ocel či zemědělské plodiny,“ řekl Ed Morse, šéf komoditního výzkumu Citigroup agentuře Bloomberg.

Komoditní index Bloomberg Commodity Index se propadl na pětileté minimum a je zhruba 50 procent pod vrcholem z července roku 2008. Hluboko pod svými maximy je i měď, zemní plyn, uhlí nebo železná ruda.

Výrazný růst cen ropy se zatím nečeká, i když ke konci roku tradičně spotřeba suroviny roste. Mezinárodní agentura pro energii v říjnu odhadla, že letos se spotřeba ropy za celý rok zvýší o 650 tisíc barelů, což je poloviční tempo oproti odhadu z července.

Začíná se také hovořit o cenové válce mezi hlavními producenty. Saúdská Arábie a další země Organizace zemí exportujících ropu (OPEC) by mohly být ochotny tolerovat nižší ceny, aby vyhladověly americké těžaře, kteří ve velkém dobývají ropu z břidlicových ložisek. Ty však potřebují pro dlouhodobou ziskovost vyšší než dnešní ceny.

Morse ze Citigroup spočítal, že pokles cen na 80 dolarů za barel připraví OPEC o 200 miliard dolarů z celkových ropných příjmů ve výši bilion dolarů.