Liberty Ostrava zastaví svůj provoz. Temeh jí přestane dodávat energie

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Provoz v hutní firmě Liberty Ostrava se ve čtvrtek zřejmě zastaví - ocitne se bez energií, které ji dosud dodávala společnost Tameh Czech. Většina zaměstnanců zůstane od pátku do 2. ledna příštího roku doma, budou dostávat celý plat. Tameh skončil v úpadku a také zastavuje provoz, protože mu došlo uhlí. V insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun. O situaci v Liberty dnes budou v Ostravě jednat zástupci Moravskoslezského kraje, města, firmy, odborů a úřadu práce.

Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky. Tento týden svým hlavním partnerům představila podrobnosti optimalizačního plánu, který má zlepšit její provozní, obchodní a finanční výsledky. Plán by měl vést k úplnému splacení pohledávek věřitelů.

Ve středu zástupci Liberty jednali v Praze s ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (STAN). Po jednání ministr řekl, že vláda chce od majitelů společnosti jasný závazek, že se vyvedené peníze začnou do podniku v lednu vracet. Podle toho pak stát, který je druhým největším věřitelem firmy, rozhodne o dalším postupu.

Otázky a odpovědi ohledně ostravské huti Liberty

Komu a kolik Liberty dluží?

Celkem jde o více než tři miliardy korun. Největším věřitelem Liberty je její dodavatel energií Tameh, který eviduje pohledávky ve výši přes 1,5 miliardy korun. Podobnou sumu Liberty dlužila i státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), která huti v době pandemie poskytla garanci na úvěr a kvůli finančním problémům ocelárny půjčku nakonec musela i sama uhradit.

Co bude s vysokou pecí?

Poslední pec je mimo provoz už od 23. října a původně měla znovu naběhnout do čtrnácti dnů. 

Obecně panuje mezi oceláři shoda, že pec by měla zůstat v utlumeném stavu dva, maximálně tři týdny. Delší období je vysoce riskantní, protože během útlumu je v peci výrazně nižší teplota než za běžného provozu. Kvůli tomu, že pec postupně chladne, zbytky taveniny uvnitř tuhnou, což může způsobit popraskání vyzdívky pece.

Jak už psala e15 v listopadu, Liberty Ostrava by přitom na rozjetí pece a výraznější oživení výroby potřebovala investice minimálně v nižších jednotkách miliard korun. Částka by sloužila především na nákup surovin pro výrobu surového železa, jako je uhlí, šrot nebo železná ruda.

Více jsme psali zde:

Liberty Ostrava má i s dceřinými firmami 6000 zaměstnanců. Do práce budou od pátku dál chodit jen zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě, a také pracovníci, kteří udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde okolo 400 lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Už od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Soud koncem listopadu vyhlásil na Liberty Ostrava individuální moratorium, které huti zajišťuje před Tamehem ochranu. Situace se vyhrotila před týdnem, když Tameh ohlásil, že mu dochází uhlí a brzy přestane huti energie dodávat. Obě společnosti jsou ekonomicky i technologicky úzce provázané.