Maďaři budou vyrábět české samopaly

Šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík a samopal Scorpion EVO-3

Šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík a samopal Scorpion EVO-3 Zdroj: Tomeš Michael

Zbraně České zbrojovky bude brzy využívat maďarská armáda. Tamní armádě je dodá maďarská společnost M.o.D Arzenál, která od české společnosti koupila licenci.


V Maďarsku se budou vyrábět české zbraně. Dceřiná společnost uherskobrodské České zbrojovky, firma CZ Export Praha, tam podepsala licenční smlouvu na výrobu 200 tisíc ručních zbraní v hodnotě 100 milionů eur. Desetiletou licenci koupila státní zbrojařská společnost M.o.D. Arzenál. Za jakých finančních podmínek Česká zbrojovka licenci prodala, firma nechtěla blíže specifikovat. 

Výroba se týká pistolí řady P-07/09, samopalů Scorpion a útočných pušek rodiny CZ Bren 2, které využije  převážně maďarská armáda. „Jedná se o moderní zbraně, jejichž bojové schopnosti a spolehlivost se prověřily ve více než stovce zemí světa, kam je Česká zbrojovka exportuje. Útočné pušky rodiny Bren 2 si vybrala i francouzská elitní protiteroristická jednotka GIGN,“ upřesnil pro E15 prezident a předseda představenstva České zbrojovky Lubomír Kovařík.

V první etapě se budou v Maďarsku jen montovat díly České zbrojovky a od ledna příštího se už v Maďarsku budou vyrábět celé zbraně. Podle maďarského ministra obrany Istvána Simicska díky kontraktu vznikne zhruba 200 nových pracovních míst, čímž se zároveň obnoví i tamní zbrojařský průmysl.

Kontrakt v Budapešti podepsali ministři obrany 28. března, tedy ve stejný den, kdy v maďarské metropoli probíhalo setkání ministrů obrany Visegrádské čtyřky. „Jsem ráda, že jsme mohli se Simicskem prodeji licencí dát záštitu a tímto krokem podpořit český obranný průmysl,“ uvedla pro E15 ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová s tím, že výrobky z České zbrojovky už používají všechny země visegradské čtyřky.

Devadesát procent akcií zbrojovky patří společnosti EHC CZUB, SE, kontrolované René Holečkem, zbylých deset procent členům představenstva. Firma funguje od roku 1936, nyní má kromě mateřského závodu v Uherském Brodě výrobu i v Brně, na Slovensku a v USA.