Majitel OKD snížil ztrátu, analytici mu ale věští temnou budoucnost

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, za tři čtvrtletí letošního roku snížila ztrátu na 437,8 milionu korun ze 3,45 miliardy korun před rokem. Tržby za letošních devět měsíců firmě klesly o 12 procent na 12 miliard korun.

Oslovení analytici ale upozorňují především na další úbytek hotovosti, kterou firma disponuje. Ke konci září její hodnota meziročně poklesla o více než čtvrtinu na 1,54 miliardy korun. I přesto, že NWR dnes uvedla, že ke konci října se výše hotovosti zvýšila na 2,08 miliardy korun, podle některých analytiků hrozí v příštím roce další pokles hotovosti, což by podle nich mohlo vyústit až v úpadek firmy.

„Dnešní výsledky jen potvrdily to, jak obtížná situace firmy je. Ačkoliv pokles hotovosti byl ve třetím kvartále jen dočasný a je pravděpodobné, že mimo jiné díky výprodejům energetického uhlí ze skladů dojde ke konci roku ke zlepšení hotovostní pozice, bude mít toto zlepšení jen jepičí život,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„V příštím roce bude hotovost firmy s velkou pravděpodobností směřovat dolů, a to až do úrovní, které mohou způsobit úpadek firmy,“ dodal s tím, že při aktuálních cenách uhlí na trzích se jeví jako nezbytné, aby firma v příštím roce přistoupila k mimořádným opatřením, jako jsou například prodeje jejích aktiv a snaha o navýšení financování.

Ceny uhlí

Analytik Patria Finance Tomáš Sýkora podotkl, že velmi nepříznivým faktorem pro NWR je taktéž dosavadní vývoj cen uhlí v letošním roce. Připomněl, že cena u koksovatelného uhlí od začátku roku klesla ze 110 amerických dolarů za tunu na 74, u energetického pak ze 67 na 47 dolarů za tunu. „Další kolo restrukturalizace společnosti, se všemi svými nepříznivými dopady na majetek akcionářů i stávajících držitelů dluhu, se tak aktuálně zdá být téměř nevyhnutelné,“ dodal Sýkora.

Na provozní úrovni EBITDA se firma za tři čtvrtletí dostala do ztráty čtyři miliony eur, před rokem vykázala zisk čtyři miliony. Za výsledkem je podle NWR hlavně pokles tržeb, způsobený nižší těžbou a prodejem uhlí. Produkce uhlí za devět měsíců klesla o desetinu a jeho prodej se snížil o 12 procent. Prodejní a administrativní náklady klesly o 14 procent.

Za samotné třetí čtvrtletí společnost také snížila ztrátu na 29,1 milionu eur ze 71,2 milionu v loňském třetím čtvrtletí. Tržby se za tři měsíce do konce září zvýšily o necelé procento na 159,1 milionu eur. Tržby jsou v souladu s odhady, pokles ztráty ale analytici očekávali výraznější k deseti milionům eur. Celoroční cíl těžby stanovený na 7,5 milionu až osm milionů tun firma v dnešním oznámení nezměnila.

Dlouhodobě ve ztrátě

Ztrátám kvůli poklesu cen uhlí čelí NWR dlouhodobě. Situací v dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda. Ta na začátku října pověřila ministra průmyslu Jana Mládka, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby s OKD vyjednali novou dohodu o budoucnosti Dolu Paskov.

Představenstvo NWR na dubnové valné hromadě opustil podnikatel a investor Zdeněk Bakala. Bakalovi nadále patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní 50,5 procenta akcií NWR.