Maroko staví největší solární park světa. Vyrobí proud i po západu slunce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 222 via wikimedia commons (cc by-sa 3.0)

Maroko připravuje spuštění první části projektu Noor. U města Warzazát poblíž Sahary postupně vybuduje největší světovou elektrárnu využívající koncentrovanou solární energii. Svou rozlohou překoná i hlavní město Rabat. Komplex navíc zvládne vyrábět elektřinu několik hodin po západu slunce.

Do roku 2020 chce Maroko pokrývat své energetické nároky téměř z poloviny pomocí obnovitelných zdrojů. Významně k tomu má pomoci i projekt Noor.

Ten energii vyprodukuje odrazem slunečních paprsků tak, aby dokázaly zahřát speciální písečnou směs schopnou uvolňovat páru z roztoku termálního oleje a vody. Ta pak roztočí příslušné turbíny. Díky tomu lze vyrábět proud ještě tři hodiny po západu slunce.

První fáze projektu s názvem Noor 1 začne fungovat již příští měsíc. 500 tisíc zaoblených panelů se zrcadlovým povrchem umístěných do 800 řad v součtu dosáhne kapacity 160 megawatt. S plnou kapacitou 580 megawatt, která vystačí na napájení milionu domácností, má komplex operovat v roce 2020.

Náklady na ambiciózní projekt se dosud vyšplhaly na devět miliard dolarů (220 miliard korun), nicméně podle marockého ministra životního prostředí Hakima el-Haita se investice vyplatí.

„Nemáme žádné ropné vrty, 94 procent zdrojů energie dovážíme, a to má významné dopady na státní rozpočet,“ uvedl pro The Guardian. „Navíc jsme fosilní paliva subvencovali, což mělo také své finanční důsledky. Když jsem se dozvěděl o potenciálu solární energie, řekl jsem si: Proč jej nevyužít?“ dodal.