Mezi největší firmy střední Evropy patří 79 podniků z Česka, vede Škoda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Stejný počet českých firem jako před rokem (celkem 79) se umístil mezi pěti stovkami firem seřazených podle nejvyšších tržeb v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Nejlepším českým zástupcem se stal pátým rokem v řadě výrobce automobilů Škoda Auto (v celkovém žebříčku obsadil 3. místo), za ním se umístil elektrárenský podnik ČEZ (celkově 8. místo) a skupina Agrofert (celkově obsadila 12. místo).

Do první dvacítky firem s nejvyššími tržbami se vešla ještě elektrárenská a plynárenská společnost RWE Supply & Trading CZ (celkově 15. pozice), jak vyplývá z aktuálních výsledků žebříčku CE TOP 500, který podeváté zveřejnila společnost Deloitte.

Z pohledu jednotlivých odvětví se dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. Komerční banka v celkovém žebříčku mezi bankami obsadila čtvrté místo, Česká spořitelna páté místo, ČSOB sedmé místo a UniCredit Bank desáté místo. Mezi pojišťovnami skončila v první desítce Česká pojišťovna (třetí místo) a Kooperativa pojišťovna (páté místo).

V odvětví výroby vede automobilka Škoda Auto, páté místo patří skupině Agrofert a deváté místo automobilce Hyundai Motor Manufacturing Czech. V žebříčku stavebních firem se na třetím místě umístil Metrostav a na šesté pozici Eurovia CS.

Největší skokani: Porsche, GECO a Eurovia CS

„České firmy si v žebříčku top 500 středoevropských firem drží stabilní zastoupení a nadále potvrzují svoji konkurenceschopnost. Díky úspoře nákladů a zvýšení efektivity dokázaly i při nižších tržbách dosáhnout velmi dobrých výsledků,“ uvedl Josef Kotrba, vedoucí partner společnosti Deloitte v Česku. „Nejvíce si v žebříčku oproti loňskému roku polepšily rumunský maloobchodní řetězec Auchan, slovenský provozovatel přenosové soustavy SEPS a chorvatský operátor distribuční soustavy HEP – Operator,“ doplnil Jan Marek, partner v oddělení finančního poradenství Deloitte.

„Z českých zástupců se v žebříčku největšími skokany roku stal importér automobilů Porsche Česká republika, dovozce tabákových výrobků a kuřáckých potřeb GECO a stavební firma Eurovia CS,“ uvedl Marek.

Vede energetika a Polsko

Přední místa regionálního žebříčku patří tradičně společnostem ze sektoru energetika a zdroje a výrobního sektoru. Největší zastoupení v žebříčku tvoří firmy ze spotřebitelského průmyslu a dopravy (nárůst ze 174 na 178), následují firmy ze sektoru energetika a zdroje (mírný pokles ze 146 na 138) a odvětví výroby (nárůst ze 113 na 124).

Nejvíce v žebříčku dominují společnosti z Polska (170), následují zástupci z České republiky (79), Maďarska (66), Rumunska (46), Slovenska (33) a Ukrajiny (32).

Přehled dvaceti největších společností seřazených podle tržeb
Pořadí Firma Země
1. PKN Orlen Polsko
2. MOL Maďarsko
3. Škoda Auto ČR
4. Jeromino Martins Polska Polsko
5 PGNiG Polsko
6. Metinvest Ukrajina
7. AUDI Hungaria Motor Maďarsko
8. ČEZ ČR
9. Lotos Polsko
10. PGE Polsko
11. Volkswagen Slovakia Slovensko
12. Agrofert ČR
13. DTEK Ukrajina
14. Energorynok Ukrajina
15. RWE Supply & Trading CZ ČR
16. GE Infrastructure CEE Maďarsko
17. Naftogaz of Ukraine Ukrajina
18. KGHM Polsko
19. OMV Petrom Rumunsko
20. Orlen Lietuva Litva