Michal Šnobr: Česká energetika je v rukou Němců

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Čeští politici se snaží v energetice „přechytračit“ Evropskou unii, přitom nerozumějí tomu, kam evropská energetika směřuje. Snaha o okamžité zahájení dostavby Temelína tak vyznívá až úsměvně a v dnešních reáliích postrádá logiku. Rozhodování o stavbě nové jaderné elektrárny by se mělo odložit na dobu, kdy Němci a Brusel rozhodnou, co dál s emisními povolenkami a celým trhem s elektřinou, myslí si to analytik J&T Michal Šnobr.

E15.cz: Německá kancléřka Angela Merkelová začala po volbách formovat vládu, vypadá to, že by mohla být jejím politickým partnerem SPD, která prosazuje například zrušení privilegií pro obnovitelné zdroje. Co to znamená pro českou energetiku?

Německé volby na rozdíl od českých všichni v energetice sledují s napětím. Od nejpravděpodobnější německé koalice CDU/CSU a SPD lze čekat určitou reformu trhu s elektřinou, za mírnějšího a pomalejšího pokračování Energiewende. Čekám snahu o snížení emisí CO2 v Německu, a to stanovením minimální ceny emisní povolenky, popřípadě stanovením fixní emisní daně.

Na to by mělo navazovat omezení podpory rozvoje obnovitelných zdrojů energie (OZE) a spravedlivější rozložení nákladů rozvoje obnovitelných zdrojů mezi všechny spotřebitele, tedy i průmysl, to doposud v Německu není. Konečným efektem by mohl být ve střednědobém horizontu mírný růst cen silové elektřiny. Její současná úroveň totiž hrozí kolapsem části sektoru, a to paradoxně za situace rostoucích cen elektřiny pro konečného spotřebitele díky příplatkům na OZE. Není vyloučen ani vznik trhu s kapacitními platbami, který by nepřímo navýšil cenu elektřiny pro klasické zdroje.

E15.cz: České volby nejsou pro českou energetiku podstatné?

Čeští politici jsou v rámci energetiky EU „mimo mísu“. Například jejich většinové „ano“ k rychlé dostavbě Temelína ale bez garancí, za situace, kdy tržní cena elektřiny je více než třikrát nižší než ekonomicky rentabilní úroveň, Česká republika exportuje 17 terawatthodin elektřiny ročně, neroste a díky tlaku EU na úspory a na energetickou účinnost ani neporoste spotřeba, je v dnešní Evropě úsměvné.

Největší problémem současnosti a budoucího vývoje energetiky v České republice je nepochopení situace ze strany politiků a zřejmě i některých úředníků ministerstva průmyslu a obchodu. Obávám se, že v některých případech může jít i o záměrné nepochopení situace vzhledem k tomu, co finančně košatá dostavba Temelína může pro určité politické a průmyslové kruhy znamenat.

Analytik J&T Michal ŠnobrAnalytik J&T Michal Šnobr | Tereza Capkova, E15

E15.cz: O jaké nepochopení jde?

V energetice a zejména pak v elektroenergetice se chovají, jako by EU neexistovala a malá Česká republika měla jediný správný koncept a celou Evropu mohla „přechytračit“. V nabubřelém vnímání silné pozice české elektroenergetiky jako druhého největšího evropského exportéra elektřiny si politici jaksi nestačili všimnout, že energetická koncepce našeho státu už není v jejich rukou, ale v rukou německých politiků. Cena elektřiny pro náš region se skrze snahu EU o jednotný trh s elektřinou vytváří v Německu a z toho vyplývá, že německá energetická koncepce dominuje celému regionu. Německá koncepce a současná česká koncepce vedle sebe nemohou existovat. Jen jedna z těchto zemí/koncepcí může mít pravdu. Není těžké uhádnout, která ze zemí vyhraje.

Němci jsou mimořádně racionálním národem. Pokud jejich Energiewende nebude na konci tohoto desetiletí „vycházet“, tak bez jakýchkoli problémů posunou životnost jaderných elektráren, které se mají zavřít v roce 2021 a 2022, o několik let. Že přechod na obnovitelné zdroje bude v Německu pokračovat, je jisté. Jen možná pomaleji. Češi mají stále možnost to pochopit a neutopit se vlastním „chytračení“.

E15.cz: Dostavba Temelína je podle vás nesmyslná, Češi se mají přizpůsobit Německu, jak takové přizpůsobení vypadá?

Až bude v Německu a také Bruselu jasněji kolem povolenek CO2, kolem reformy trhu s elektřinou, bude také jasnější, kam Evropa směřuje ekonomicky a hospodářsky. Pak bude možné se seriózně vrátit k rozhodování o dostavbě Temelína. Česká republika je šťastnou zemí, která díky aktuálnímu stavu vlastní energetiky, nemusí řešit dostavbu jaderné elektrárny pod tlakem jako například Britové. Němci ani Rakušané proti dostavbě Temelína dnes ani nepotřebují nijak halasně protestovat, projekt zatím „ničí“ ekonomicky, a to prosazováním vlastní energetické koncepce Energiewende.

To je realita našeho členství v EU, to by mělo být zřejmé. Akcionářům ČEZ a daňovým poplatníkům v České republice nezbývá než věřit, že zvítězí zdravý rozum, a ne „hochštaplerské“ uvažování politiků a managementu ČEZ. Vždyť ČEZ se dnes dostavbou Temelína žene do mimořádně rizikové investice, jejíž výše nebude daleko od hodnoty, kterou dnes trh oceňuje veškerý stávající majetek a aktivity ČEZ včetně veškerého dluhu.