Ministr Žák: Česko by mělo zabojovat o „energetickou“ centrálu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Budoucí sídlo vznikající evropské agentury pro kontrolu energetických distribučních sítí by mělo stát v České republice, myslí si to ministr dopravy Zdeněk Žák. Česká republika agentuře podle něj nabízí dobrou polohu a distribuci energie „vidí“ jako zásadní evropské téma.

„Máme unikátní možnost využít své polohy v centru Evropy a toho, že dodnes máme jednu z nejstabilnějších energetických distribučních sítí v Evropě,“ uvedl po návštěvě Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA) Žák.

Centrála GSA, která má mimo jiné vybudovat evropský navigační systém Galileo, byla první významnou evropskou agenturou, kterou se povedlo do Česka přesunout z některé z původních zemí EU. V Praze působí od loňského září.

Pokud ale má podle žáka Česká republika uspět, musí být přímo u vzniku podobných projektů. EU v současnosti považuje řešení problematiky distribuce energií za jednu ze svých nejvyšších strategických priorit. „Začínají se realizovat pilotní projekty financované Evropskou komisí a několik těchto pilotních projektů bychom chtěli v první fázi přivést do České republiky,“ dodal šéf dopravního resortu.

Přítomnost evropských institucí přispívá k tomu, aby se Česká republika zařadila do proudu technologicky nejvyspělejších zemí, doplnil předseda vlády Jiří Rusnok. Za rok působení GSA v Česku už mnohé tuzemské firmy uspěly a podílí se na tvorbě technologických aplikací, které využívají navigační systém Egnos například při navádění letadel, a podílí se také na vzniku technologií, které budou do budoucna spolupracovat s evropským navigačním systémem Galileo.

Galileo by měl začít poskytovat první navigační služby na konci příštího roku. Plně funkční by měl být na přelomu let 2019 a 2020, kdy bude mít na oběžné dráze 30 satelitů. Nyní tam jsou čtyři.