Mongolsko napodruhé otevírá světu své obří uhelné ložisko

Mongolský důl Tavan Tolgoi

Mongolský důl Tavan Tolgoi Zdroj: Brucke-Osteuropa, Wikimedia Commons

V části dolu Tavan Tolgoi už těží místní společnosti
V části dolu Tavan Tolgoi už těží místní společnosti
V části dolu Tavan Tolgoi už těží místní společnosti
V části dolu Tavan Tolgoi už těží místní společnosti
V části dolu Tavan Tolgoi už těží místní společnosti
5
Fotogalerie
Mongolská vláda hledá způsoby, jak podpořit skomírající ekonomiku. Ulánbátar se rozhodl znovu vyhlásit dříve zrušený tendr na těžbu jednoho z největších uhelných ložisek na světě. Zájem už projevilo nejméně pět mezinárodních firem.

Ložisko Tavan Talgoi ukrývá okolo 7,5 miliardy tun uhlí. Po krachu posledního tendru v roce 2011 se mongolská vláda pokoušela zahájit těžbu samostatně, projekt se ale zasekl kvůli nedostatku peněz.

Na nedostatek uchazečů si Ulánbátar navzdory nízkým cenám uhlí nemůže stěžovat. Zájem už projevilo konsorcium největšího světového těžaře uhlí China Shenhua Energy s japonskou Sumitomo Corp. a hongkongskou Mongolian Mining Corp.

Do tendru se hlásí i americký těžař Peabody Energy a nejmenovaná mongolská společnost, řekl deníku Wall Street Journal Yaichil

Práva na těžbu v západní části ložiska v roce 2011 získalo konsorcium složené z Peabody, Shenhua Energy a několika mongolských a ruských společností. Výsledky tendru ale vzápětí zpochybnili další účastníci a vláda jej raději zrušila.

Ceny uhlí v posledních pěti letechCeny uhlí v posledních pěti letechCeny uhlí v posledních pěti letech | Ieconomics.com

Spolu s měděným dolem Oyu Tolgoi, který provozuje těžař Rio Tinto, je Tavan Tolgoi klíčovou součástí snah Mongolska nastartovat ekonomiku prostřednictvím využívání přírodního bohatství. Kritici ale poukazují na to, že kontrakty na rozvoj ložisek získávají především zahraniční firmy.

Místní firmy ale nestojí zcela stranou. Mongolští těžaři, kteří již otevřeli důl na malé části ložiska Tavan Tolgoi, loni získali dvacetiletý kontrakt na vývoz uhlí do Číny. Peking ale nedávno přijal závazek snížit do roku 2017 podíl uhlí na energetickém mixu ze 70 na 65 procent, což by mohlo kontrakt ohrozit.

Reportáž E15: „Minegolia“ je okouzlena těžebním boomem