Mosteckou uhelnou ovlivňovaly tajné služby, tvrdí bývalý šéf MUS Koláček

Antonín Koláček, bývalý šéf MUS, tvrdí, že na dění kolem firmy měly vliv tajné služby.

Antonín Koláček, bývalý šéf MUS, tvrdí, že na dění kolem firmy měly vliv tajné služby. Zdroj: CTK

Mostecká uhelná společnost byla v roce 1999 zprivatizovaná vládou Miloše Zemana.
Miliardář Marek Čmejla byl sice rovněž odsouzený ve Švýcarsku do vězení, jeho rozsudek ale zatím pravomocný není.
Jiří Diviš. Další odsouzený v kauze MUS.
4
Fotogalerie

České i zahraniční rozvědky měly zájem na znesváření majitelů MUS, tvrdí někdejší šéf firmy Antonín Koláček. Celá kauza se podle něj stala součástí geopolitických her.

Na dění kolem Mostecké uhelné společnosti měly vliv tajné služby včetně těch zahraničních, řekl v rozhovoru pro server E15.cz bývalý čelní představitel firmy Antonín Koláček. Ten se v současnosti kvůli způsobu privatizace MUS chystá na nástup do vězení ve Švýcarsku

„Kolem nás se najednou začala objevovat spousta lidí, o nichž jsme ani nevěděli, jakou hru hrají, a začali nás ovlivňovat. Snažili se rozklížit vztahy mezi námi a ovládnout situaci,“ uvedl miliardář. Podle něj se to týkalo i zahraničních tajných služeb, pro něž pracují Češi. Konkrétní jména nebo důkazy ale nepředložil.

Tajné služby se podle Koláčka mimo jiné snažily rozložit vztahy mezi bývalými vlastníky Mostecké uhelné. Koláček v současnosti tvrdí, že mu bývalí parťáci Vasil Bobela a Petr Pudil dluží z prodeje MUS Pavlu Tykačovi ještě 4,5 miliardy korun. Ti to popírají.

Mosteckou uhelnou společnost prodala v roce 1999 vláda Miloše Zemana skupině manažerů. Díky tomu Antonín Koláček, Luboš Měkota, Vasil Bobela a Petr Pudil ovládli MUS pomocí vlastních peněz tohoto podniku. Peníze z MUS pak odešly do Švýcarska. Kvůli tomu začala někdejší manažery Mostecké uhelné vyšetřovat švýcarská policie.

Po dvou kolech soudních procesů byl Antonín Koláček za podvody a praní špinavých peněz již pravomocně odsouzen k více než čtyřem letům vězení. O něco menší tresty dostali další miliardáři Marek Čmejla a Jiří Diviš. V jejich případě však rozsudky ještě pravomocné nejsou. Koláček se proti rozsudku chystá podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.