MPO nesouhlasí s Klausem kvůli obnovitelným zdrojům

bioplyn

bioplyn Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyjádřilo námitky k rozhodnutí Václav Klause vetovat zákon o podporovaných zdrojích energie. Podle prezidenta zákon přináší nové náklady pro veřejné rozpočty v době, kdy je třeba šetřit, a také neodhadnutelné zvýšení cen energií. Ministerstvo nesouhlasí a argumentuje, že právě při zachování současného legislativního stavu beze změny hrozí neúměrné navyšování nákladů. Největší spory se vedou kolem podpory biometanu.

Vetovaný zákon v jednom předpisu soustředil podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Norma se nyní vrací do Poslanecké sněmovny. K tomu, aby byl zákon přijat, je třeba nejméně 101 hlasů jejích členů. MPO nesdělilo, že by chtělo v zákoně provést změny.

„Zákon dále rozšiřuje okruh podporovaných zdrojů energie, a to v situaci, kdy již dnes podpora takových vybraných zdrojů dosahuje neúnosně vysokého stupně a je navíc zcela kontraproduktivní,“ zdůvodnil své veto Klaus. Zahrnutí biometanu mezi podporované zdroje podle prezidenta navíc povede k masivnímu dovozu odpadů z celé Evropy.

MPO ale namítá, že zavedení nové legislativy bylo spojeno s evropskou směrnicí a měla již platit. Při zachování současné legislativy hrozí Česku žaloba ze strany Evropské komise a finanční sankce. Podpora všech zdrojů v novém zákoně je také podle MPO podmíněna splněním řady podmínek, které povedou k energeticky efektivnímu využívání těchto zdrojů.

MPO: Podpora biometanu se z rukou nevymkne

Řadu sporů vyvolala v zákoně stanovená podpora biometanu. Klesla sice z původního návrhu 4000 korun na 1700 korun na megawatthodinu. Energetický regulační úřad však chce podporu biometanu ze zákona úplně vypustit.

„Energetický regulační úřad vnímá prezidentské veto zákona o podporovaných zdrojích energie jako reálnou možnost k jeho přepracování a omezení dopadu podpory obnovitelných zdrojů do cen elektřiny a plynu,“ uvedla mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová.

Podle MPO bude ale rozvoj biometanu v tuzemsku do roku 2020 přesně naplánován a projekty budou pod velkou kontrolou. Každé dva roky se budou vyhodnocovat. O maximální výši podpory biometanu má rozhodovat ERÚ a každý rok může být podpora měněna a nastavována podle aktuální situace na trhu.

Předseda sdružení výrobců biomasy CZ Biom Jan Habart míní, že u podpory biometanu žádné potíže nehrozí. „V zahraničí to také funguje bez problémů,“ uvedl. Důležité podle něj je, aby v zákoně zůstala zachována podpora výroby tepla z obnovitelných zdrojů.