MPO: Se zásobami plynu z břidlic to nebude tak horké

plyn, břidlice

plyn, břidlice Zdroj: profimedia.cz

Odhady dávají i Česku šanci na solidní zásoby břidlicového plynu, podle České plynárenské unie by tímto zdrojem bylo možné pokrýt možná až deset procent roční tuzemské spotřeby suroviny. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ale optimismus krotí – podle náměstka resortu Pavla Šolce pravděpodobně břidlice nebudou mít pro pokrytí spotřeby suroviny zásadní význam. Průzkumy, které by do odhadů přinesly jasnější světlo, by ale MPO povolilo. Alternativní těžba plynu má však silné odpůrce.

Proti těžbě plynu z břidlic i předběžným sondám protestují ekologové, samospráva i obyvatelé oblastí případného průzkumu. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) na veřejném slyšení k případné těžbě tohoto plynu v Senátu zopakoval, že požádá vládu o dvouleté moratorium na průzkumy, než se podaří v zákonech stanovit jasná pravidla, která by předešla zejména ekologickým rizikům.

Trojice senátorů ODS a ČSSD z oblastí, kde těžba hrozí, už ale má připraveno jednodušší řešení - zákonem zakázat těžbu i průzkumy metodou hydraulického štěpení, v níž vidí hrozbu pro zásoby spodních vod i geologické podloží.

Návrh bude předložen do dvou týdnů, řekl jeho spoluautor, berounský senátor Jiří Oberfalzer (ODS). „To téma není pravolevé, to téma je v zájmu lidí, přírody a zdrojů pitné vody,“ zdůraznil. Zákaz požadují místní samosprávy, kraje i iniciátoři dvou petic proti těžbě. Pod petice zatím shromáždili 23 tisíc, respektive 25 tisíc podpisů. Zákaz už platí ve Francii a Bulharsku, pro celou EU jej chce prosadit Evropská strana zelených.

MPO u nás nečeká břidlicový boom, průzkumy by ale povolilo

Šolc dal ale přednost Chalupově řešení vzhledem k tomu, že je v zájmu státu získat prostřednictvím průzkumů informace o stavu zásob plynu. „Odhady podle geologických struktur zatím signalizují, že je možné očekávat nějaký výskyt břidličného plynu, nicméně nebude se jednat o takové zásoby v takovém významu, jako je tomu například v Polsku,“ uvedl Šolc. „Pravděpodobně zásoby nebudou mít naprosto zásadní význam,“ řekl. Dodal, že s využitím břidlicového plynu nepočítá ani energetická koncepce, která bude vládě předložena do konce léta.

Náměstek připomněl, že i tuzemskými zásobami zemního plynu, který je získáván konvenční metodou, jsou pokryty pouze dvě procenta jeho spotřeby. Česká plynárenská unie odhaduje, že by zásoby břidlicového plynu mohly pokrýt až deset procent roční spotřeby. Podle kritiků, například Jiřího Malíka z koalice Stop HF, by to ale mohlo být až stonásobně méně.

Nadnárodní koncerny mají o průzkum v Česku zájem

Chalupa chce kvůli průzkumům zásob plynu novelizovat zákon o geologických pracích, horní zákon, zákon o posuzování vlivů na životní prostředí a vyhlášku o hospodárném využívání ložisek a povolování těžby. Měly by jasně stanovit, že už na počátku bude nutné provést hodnocení podle zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, zdůraznil Chalupa.

O povolení průzkumu mají podle ministra zájem dvě nadnárodní společnosti, a to na Berounsku, Trutnovsku a Valašskomeziříčsku. Chalupa už zrušil prvoinstanční souhlas se stanovením průzkumného území břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku, neboť podle něj nebyl dostatečně zohledněn veřejný zájem na ochraně krajiny a zdrojů pitné vody. V řádu několika málo týdnů, spíš dnů, chce rozhodnout o podobném povolení na Valašskomeziříčsku. Na Berounsku zatím souhlas vydán nebyl.

Jednou z firem, která se uchází o možnost zkoumat v Česku zásoby břidlicového plynu, je britská Hutton Energy. „Pokud by byla v České republice zahájena těžba břidlicového plynu, mohlo by to mít pro tuto zemi zásadní transformativní dopad. Využití nalezišť tohoto plynu by České republice přineslo řadu výhod včetně vzniku nových pracovních míst, příjmů do regionálních rozpočtů, zahraničních investic a energetické nezávislosti,“ uvedla firma v prohlášení. Vyzvala českou vládu, aby v otázce průzkumu břidlicového plynu činila informované a racionální rozhodnutí.