MPO: Zájemci o Temelín by měli nabídnout i zakázky v zahraničí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Zájemci o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín by měli českým firmám kromě podílu na temelínském projektu nabídnout také zapojení do podobných zakázek v zahraničí. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Boj o dostavbu Temelína nyní vrcholí a uchazeči se snaží vytvořit vazby na co nejvíce českých subdodavatelů. Každých pár týdnů účastníci tendru oznamují nové dohody o budoucí spolupráci při dostavbě temelínské elektrárny.

„Se všemi potenciálními zájemci o dodávku třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín chceme velmi vážně diskutovat o zapojení českých firem do subdodavatelských řetězců v jejich jiných zahraničních projektech. Chceme, aby dali jasně najevo, že české firmy považují za seriózní partnery a chtějí s nimi spolupracovat i na jiných projektech než v Česku,“ uvedl Kuba, podle kterého se jedná o společnou iniciativu MPO, Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy a Národního strojírenského klastru sdružujícího strojírenské a elektrotechnické firmy.

O zakázku na dostavbu temelínské elektrárny, jejíž hodnota se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun, se uchází francouzská Areva, americký Westinghouse a ruská společnost Rusatom Overseas. O vítězi tendru má být rozhodnuto v roce 2013. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Uchazeči o dostavbu Temelína získali loni od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a snaží se jej přesvědčit o svých záměrech zapojit do zakázky významný počet českých podniků. Do poloviny letošního roku mají předložit své nabídky. Účast českých firem na dostavbě Temelína sice není oficiální podmínkou tendru, zástupci ČEZ a státu však několikrát zdůraznili, že při výběru dodavatele budou věnovat této věci pozornost.

Česká republika by podle Kuby měla využít příležitost, která se jí díky jednání o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín nyní otevřela. „Jsme bohatou nevěstou, o kterou všichni stojí,“ míní Kuba, podle kterého tuzemské průmyslové podniky mají dlouholeté zkušenosti s dodávkami pro jadernou energetiku a disponují kvalitními odborníky. „Je velmi důležité, aby si české firmy udržovaly odbornost právě tím, že se budou na realizaci těchto projektů po celém světě podílet,“ dodal.