Na americké těžaře si kvůli jejich dluhům brousí zuby fondy

Těžař Midstates Petroleum nestačí vydělávat na investice do nových vrtů

Těžař Midstates Petroleum nestačí vydělávat na investice do nových vrtů Zdroj: midstates petroleum

Nad americkými těžaři ropy začínají kroužit supi. Prudký propad ceny ropy dostává pod tlak menší a střední ropné firmy, které svůj dřívější růst financovaly na dluh a nyní nedokážou vydělat dostatek hotovosti, aby mohly půjčky splácet.

Například společnost Midstates Petroleum působící v Louisianě a Oklahomě utrácí za investice do nových vrtů 1,15 dolaru na každý vydělaný dolar. Ratingová společnost Fitch varovala, že riziko nesplacení výrazně vzrostlo u jejích dluhopisů za 1,3 miliardy dolarů. Cena dluhopisů se propadla z letních 110 centů za dolar jistiny na 53 centů.

Právě po takových případech nyní pasou fondy soukromého kapitálu a hedgeové fondy, které pro tyto účely podle agentury Bloomberg už shromáždily na 15 miliard dolarů. Blackstone Group od investorů získal 4,5 miliardy dolarů na investice do energetických firem. Další miliardu se nyní snaží shromáždit na nákup dluhopisů ropných firem.

„Teď koupíte papír s výnosem 12 procent do splatnosti a splatnost je za deset let, ale ceny ropy se za dva či tři roky vzpamatují. Za tu dobu vyděláte 25 procent,“ vysvětlil deníku New York Times nejmenovaný zdroj ze skupiny Blackstone.

Za vyšší mzdy
Navzdory propadu cen ropy, tedy i nižším tržbám a ziskům těžařů, požadují američtí odboráři zvyšování mezd. S těžaři se však na nové celonárodní kolektivní smlouvě nedohodli. V devíti rafineriích Royal Dutch Shell proto začaly skoro čtyři tisíce zaměstnanců stávkovat. Je to první takový protest po 30 letech. Dohoda se Shellem je pro odboráře klíčová, protože ropný gigant je hlavním vyjednávačem za celý americký ropný průmysl.

Apollo Global Management, který se specializuje na nákup dluhopisů problémových firem, se snaží v rekordně krátké době získat od investorů peníze do fondu s názvem Příležitost energetických dluhů. Kupovat chce likvidní i nelikvidní úvěrové nástroje energetických firem. Přes nákup dluhů mohou fondy získat majoritu v problémových firmách, restrukturalizovat je a až se situace zlepší, opět je prodat. Dobrovolně jim totiž vlastníci ropných firem své podniky neprodají, protože by za ně dostali málo peněz.

Pro těžaře mohou být soukromé investice jedinou šancí, jak dluhy splatit a dál fungovat. Pro mnohé se už zcela uzavřel trh s dluhopisy. Na další čekají špatné zprávy v dubnu, kdy budou banky přeceňovat hodnotu zástav za úvěry. Kvůli padající ceně ropy a klesajícím tržbám mohou těžaře nutit k doplnění kapitálu s hrozbou okamžitého splacení půjček.