Na palivo pro Dukovany získali monopol Rusové

V Jaderné elektrárně Dukovany
byl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok.

V Jaderné elektrárně Dukovany byl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok. Zdroj: ctk

Ruská firma Tvel ze skupiny Rosatom se fakticky stala monopolním dodavatelem jaderného paliva pro elektrárnu v Dukovanech. Evropský viceprezident americké firmy Westinghouse Mike Kirst deníku E15 potvrdil, že tato firma už palivo pro starší ruské reaktory VVER vyrábět nebude. „Tuto produkci jsme ukončili. Už nemáme ani design, ani výrobní kapacity pro tento druh paliva. Není tu žádná jiná společnost kromě Tvelu, která by ho mohla do Dukovan dodávat,“ řekl Kirst.

V současné době Tvel dodává veškeré palivo pro obě české jaderné elektrárny – Dukovany i Temelín. V případě jihočeské elektrárny, kde už stojí dva novější a výkonnější reaktory ruského typu, ale konkurenční prostředí zůstane zachováno. A Westinghouse v tomto případě hodlá o dodávky dál usilovat.

„Pokud bude vypsána nová soutěž, budeme po konzultacích s naším zákazníkem připraveni se jí zúčastnit,“ uvedl šéf Westinghouse pro Evropu Yves Brachet. Zákazníkem je tuzemská energetická jednička ČEZ, která obě jaderné elektrárny provozuje.

Ruský Tvel má kontrakt na dodávky paliva do Dukovan do roku 2018, v případě Temelína je to do roku 2020. Nové výběrové řízení se obvykle vypisuje čtyři pět let před vypršením kontraktu. Jde o zakázky v řádu miliard korun ročně. Westinghouse již v minulosti dodával pro stávající reaktory v Temelíně, v posledním tendru však zvítězil Tvel.

Na český trh paliva pro jaderné elektrárny se může Westinghouse vrátit i díky tendru na dostavbu Temelína, v němž soutěží s francouzskou Arevou a česko-ruským konsorciem Škoda JS – Rosatom. Vítězství v temelínském tendru je spojeno s dodávkou paliva pro dva nové bloky na devět let. Kritici ruské nabídky varují, že vítězství Rosatomu by dále posílilo dominantní postavení Tvelu v jaderném palivu.

Výroba paliva pro starší reaktory, které stojí v Dukovanech, by se firmě Westinghouse podle všeho nevyplatila. Otázkou také zůstává, zda Dukovany odolají tlakům ze zahraničí na odstavení a jak dlouho ještě budou fungovat.