Na prolomení limitů v dole ČSA to zatím nevypadá, řekl Mládek v Jiřetíně

ministr průmyslu Jan Mládek v závodu Triola Horní Jiřetín

ministr průmyslu Jan Mládek v závodu Triola Horní Jiřetín Zdroj: ctk

Vlevo starostka Litvínova Kamila Bláhová, vpravo druhý místostarosta města Milan Šťovíček. uprostřed ministr průmyslu Jan Mládek na střeše litvínovského Koldomu
ministr průmyslu Jan Mládek na střeše litvínovského Koldomu.
2
Fotogalerie
Ministr průmyslu Jan Mládek v závodu Triola v Horním Jiřetíně a v Litvínově obhajoval návrh odložit rozhodnutí o prolomení limitů v dole ČSA o pět let. Proti odkladu protestují obyvatelé i horníci. Podle dnešního Mládkova vyjádření to na prolomení limitů těžby uhlí v dole ČSA, které by znamenalo bourání Jiřetína, v tuto chvíli nevypadá.

Ministr zároveň slíbil, že kdyby se s těžbou začalo, vláda by prosazovala, aby se s Triolou zacházelo, jako by stála v dobývacím prostoru. Odklad navrhuje ministerstvo z důvodu nejistoty vývoje energetiky.

Triola, která vyrábí spodní prádlo a zaměstnává 130 lidí, by v případě prolomení limitů zůstala 200 metrů nad hranicí, což její vedení považuje za likvidační. Pro udržení zaměstnankyň nepovažuje ale za příznivý ani odklad rozhodnutí.

Nejistá budoucnost vedla ředitele Trioly Petra Kalu k tomu, že napsal ministrovi dopis. „Prolomení by se rovnalo likvidaci, máme třetinu zaměstnankyň z Jiřetína, třetinu z Mostu, rok trvá, než je vyškolíme a na stěhování nemáme peníze,“ uvedl Kala, jehož podnik ročně vyrobí čtvrt milionu kusů spodního prádla a utrží okolo 85 milionů korun.

Triola už se kontaktovala se zástupci Severní energetické, která těží na ČSA. „Na odškodnění bychom neměli ze zákona nárok,“ uvedl Kala. „Máme obrovský strach, hrozilo by, že firma zanikne,“ zdůraznil ředitel.

Těžaři rozeslali obyvatelům Horního Jiřetína a Černic informativní nabídky na odkoupení jejich domů. „Jasně jsme deklarovali, že naše nabídka platí pro všechny v katastru Horního Jiřetína,“ řekla ČTK mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová. „Další jednání by už individuální,“ doplnila.

Hrozí propouštění

Firma požaduje, aby vláda rozhodla o limitech letos. „Je pro nás nezbytné, aby se rozhodlo,“ zdůraznila. „Pokud se rozhodne za pět let, k prvnímu uhlí bychom se dostali v roce 2030,“ řekla. Pokud vláda odloží rozhodnutí, bude v dole ČSA pokračovat útlum těžby a firma bude postupně propouštět.

Triola by při posunu těžby zřejmě přišla o pracovní sílu. „Slíbil jsem proto vedení podniku, že pokud na tu variantu (prolomení limitů) dojde, což vůbec není jisté, tak podpoříme, aby s tímto podnikem bylo zacházeno, jako by byl v dobývacím prostoru,“ řekl po prohlídce společnosti Mládek.

Odklad rozhodnutí o prolomení limitů navrhuje ministerstvo průmyslu z důvodu nejistoty vývoje jaderné energetiky a toho, že není jasné, zda po roce 2024 bude fungovat tepelná elektrárna Počerady. „V tuto chvíli na základě současných předpokladů to uhlí není zapotřebí, akorát to jediné, čím si nejsme jisti, jestli můžeme říct nikdy,“ uvedl Mládek.

Nejednotný názor

V Litvínově je názor zastupitelů nejednotný, zatímco vedení v čele se starostkou Kamilou Bláhovou (ANO) se staví za zachování limitů, opozice je proti. „Jediné, na čem se shodneme všichni, je, že chceme, aby se rozhodnutí neodkládalo. Takový krok je krutý k obyvatelům i všem ostatním,“ uvedla Bláhová. Podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta odklad nahrává spekulantům a zpomalí rozvoj území.

„Odložení je důležité pro občany této země a pro energetickou nezávislost, alespoň částečnou,“ řekl Mládek, podle něhož se po pondělním zasedání tripartity varianty budoucnosti těžby na severu Čech zúžily na tři. „Za prvé je to prolomení na dole Bílina a zachování limitů na dole ČSA, plné prolomení na obou lomech a třetí variantou je prolomení na dole Bílina a odložení rozhodnutí na dole ČSA o pět let,“ uvedl ministr.

Ministerstva průmyslu, financí a práce musejí teď dopracovat program pro uplatnění horníků v případě, že se neprolomí limity tak, aby se zmírnily sociální dopady. Termín je do konce srpna. „Kdy o tom bude jednat vláda potom, to už není na mě,“ uvedl Mládek. „Těch materiálů máme spoustu a teď je třeba udělat politické rozhodnutí,“ zdůraznil.