Na solárníky míří přes padesát trestních oznámení. Včetně ČEZ

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hnilickova Karolina

Energetický regulační úřad dokončil kontroly 183 fotovoltaických elektráren s výkonem nad jednu MW. Chyby odhalil ve všech případech, přičemž závažné nedostatky mělo 28 procent prověřovaných zdrojů. Úřad kvůli tomu už podal 56 trestních oznámení, některá i na soláry patřící polostátní skupině ČEZ. Kromě toho ERÚ odhalil 233 slunečních zdrojů s podezřele vysokým množstvím vyrobené elektřiny.

Kontroly zahájil ERÚ letos v květnu na základě podnětů třetích stran, týkaly se 183 licencí se souhrným instalovaným výkonem 502 MW a s celkovou podporou 165 miliard korun. Roční výše příspěvků dosahuje u těchto fotovoltaických elektráren sedmi miliard.

„Na základě výsledků těchto kontrol jsme podali 56 trestních oznámení přímo skrze policejní prezidium, které se týká elektráren s celkovým instalovaným výkonem 240 MW a celkovou roční výší podpory tři miliardy korun. Trestní oznámení byla podána i na některé elektrárny, které patří do skupiny ČEZ,“ informovala šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Kromě toho úřad předal dalších 120 spisů Nejvyššímu státnímu zastupitelství k další analýze. Ty se týkají fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem 500 MW a roční výší podpory 6,5 miliardy korun.

Výroba proudu předčila instalovaný výkon

ERÚ také zjistil, že množství vyrobené elektřiny u víc než dvou stovek solárů vysoce překračuje průměrné roční využití jejich výkonu. „Identifikovali jsme 233 licencovaných subjektů, jejichž celkový instalovaný výkon činí přes pět MW a celková vyplacená podpora v roce 2012 pro ně byla přes 150 milionů korun. Proto jsme se obrátili na Státní energetickou inspekci (SEI) se žádostí o prověření oprávněnosti vyplácet podporu,“ řekla Vitásková.

První podněty přitom její úřad SEI předal už na začátku letošního léta, kdy podezřele vysoké hodnoty v údajích za rok 2011 identifikoval u přibližně 1500 elektráren.

Chybovala i kombinovaná výroba

ERÚ prověřoval i správnost údajů vykazovaných v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) u zdrojů, kde je klíčovým parametrem pro získání státní podpory úspora primární energie. Úřad totiž nastavil tyto parametry tak, aby vysoce účinné zdroje získaly vyšší podporu.

Velké zdroje KVET tak musí uspořit minimálně deset procent primární energie, aby podporu vůbec získaly. Při kontrole výkazů od operátora trhu však ERÚ zjistil chyby ve vykazování těchto parametrů i celkové účinnosti.

Velké zdroje nárokovaly výrazně více peněz

„Regulátor zjistil na základě kontroly výkazů, že více než třetina výkazů u zdrojů nad pět MW vykazuje jiné hodnoty, než jsme dle technických parametrů vykazovaných v minulosti očekávali. Proto jsme připravili implementaci kontrolních mechanizmů pro operátora trhu a požádali jsme Státní energetickou inspekci o bezodkladné zahájení kontrol,“ prohlásila Vitásková.

Podle ERÚ totiž velké zdroje nárokovaly výplatu výrazně vyšší, než odpovídalo odhadům úřadu. Jen do letošního srpna tak bylo vyplaceno na podporu KVET přes 1,175 miliardy korun. „Pokud se prokáže, že regulované subjekty vykazují úsporu primární energie nad 15 procent (kdy je státní podpora vyšší - pozn. red), přestože na ní nemají nárok, mohly by být neoprávněně vyplaceny podpory ve výši až 200 milionů korun,“ upozornil ERÚ.

Solárníci: Chyba není na straně provozovatelů

Podle mluvčího České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Miloše Cihelky ze zprávy ERÚ vyplývá, že ke zjištěným chybám a nezákonnostem došlo v souvislosti s předchozí činností pracovníků ERÚ, stavebních úřadů či distribučních společností. „Pro náš sektor je potěšitelné, že není zmiňován jediný příklad porušení zákona některým z provozovatelů fotovoltaických elektráren,“ dodal Cihelka.

Čísla uvedená ve zprávě ERÚ jsou znepokojivá, uvedl tajemník České fotovoltaické asociace Tomáš Baroch. Zároveň upozornil, že ke každému případu je nutné přistupovat individuálně a neprohlašovat obecně, že provozovatelé fotovoltaických elektráren porušují zákon. Baroch věří, že většina z uvedených prohřešků bude jen administrativním pochybením.

Mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier ČTK sdělil, že firma žádné oznámení neobdržela. Žádné nesrovnalosti dosud na fotovoltaických elektrárnách ČEZ podle něho neshledaly ani veškeré dosavadní kontroly ERÚ nebo Státní energetické inspekce.

Solární podvody: v hledáčku jsou projekty s miliardovými dotacemi