Na zatmění Slunce se připraví ČEPS i obchodníci s elektřinou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Až se příští pátek dopoledne sešeří, budou mít správce přenosové soustavy ČEPS i obchodníci s elektřinou plné ruce práce. Kvůli zatmění Slunce může klesnout za jasného počasí výroba z tuzemských solárních elektráren během hodiny o 400 megawattů. Po přechodu Měsíce přes sluneční kotouč se během hodiny výroba skokově zvedne o 900 megawattů. To je, jako by se během hodiny do sítě připojil jeden Temelín.

„Na zatmění se připravujeme dlouho. Pokles a nárůst výkonu fotovoltaik sice bude rychlý, ale není to nic, s čím bychom se nedokázali vypořádat,“ říká Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS.

Výkyv by měly vyrovnat konvenční elektrárny, jejichž výkon si ČEPS dopředu koupil v rámci podpůrných služeb. V záloze bude mít i vodní elektrárny s rychlým startem. Celkem operace zatmění přijde ČEPS za jasného počasí na jednotky milionů korun. Pokud bude zataženo, budou náklady minimální.

Nebeské divadlo nakonec zaplatí obchodníci s elektřinou, kteří odebírají od fotovoltaik vyrobenou elektřinu. To je v Česku hlavně ČEZ a E. ON. Buď si za solární elektrárny nakoupí elektřinu odjinud, nebo budou muset zaplatit pokutu v podobě platby za odchylku mezi dodávkou a odběrem elektřiny. „Náš dispečink průběžně monitoruje veškeré změny počasí, spotřeby a dalších vlivů tak, aby podle toho mohl optimálně nasazovat výrobní zdroje potřebné k pokrytí spotřeby. Zatmění bude v predikcích zahrnuto,“ říká Martin Schreier, mluvčí ČEZ.

Velikost odchylky bude hodně záviset na tom, jak dobře výpadek výroby solárů předpoví sám ČEPS. „Všichni obchodníci si přečtou predikci ČEPS a předpověď počasí. Pokud se ČEPS například kvůli počasí splete, bude hodnota odchylky ve skutečnosti větší,“ říká Jan Palaščák, ředitel obchodníka Amper Market, který obchoduje i se zelenou energií. Během dvou hodin zatmění se tak cena odchylky může vyšplhat výrazně nad běžné hodnoty.