Nat Rotschild s těžbou uhlí v Indonésii neuspěl, finančník balí kufry

Těžba uhlí v Indonésii (ilustrační foto)

Těžba uhlí v Indonésii (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC 2.0: Parolan Harahap via Flickr

Že rozvíjející trhy nejsou zaručenou investicí, se přesvědčil i finančník s věhlasným jménem Rotschild. Z Indonésie a tamního byznysu s těžbou uhlí odchází se sklopenou hlavou Nat Rotschild.

Nat Rotschild z britské větve bankéřské rodiny vstoupil do indonéské těžby uhlí ve velkém stylu. Před necelými pěti lety vytvořila jeho firma Vallar těžařský joint venture pod názvem Bumi společně s vlivnou indonéskou rodinou Bakriů. Společný podnik, který byl oceněn na tři miliardy dolarů, vznikl v době, kdy se zdálo, že světová poptávka po průmyslových komoditách nemá žádné limity.

Když firma vstoupila na londýnskou burzu, byla poptávka po akciích, které daly investorům šanci podílet se na asijském těžebním boomu, tak velká, že firma snadno získala miliardu dolarů.

Zájem o uhlí klesl

Na začátku roku 2011 se tuna uhlí prodávala za 130 dolarů. Asijská žízeň po uhlí se zdála být neuhasitelná. Nyní se ale to samé uhlí, které se spaluje v elektrárnách napříč Čínou, prodává za 63 dolarů. Z Bumi je dnes Asia Mineral Resources (AMR) a její hodnota je na hony vzdálená dřívějším valuacím.

Rotschild nyní přijal nabídku 56 pencí za akcie za prodej svého zbývajícího podílu ve výši 17,2 procenta. To firmu ocenilo na pouhých 131 milionů liber. To je zhruba 200 milionů dolarů, pouhý zlomek někdejších tří miliard. I když AMR nyní vlastní méně aktiv než před čtyřmi lety, zborcení Rotschildova snu o největší těžařské firmě vykresluje vcelku výstižně.

Stomilionová injekce byla odmítnuta

Ještě v únoru Rotschild nabídl, že do AMR vloží finanční injekci sto milionů dolarů, to se ale nesetkalo s kladnou odezvou zbývajících akcionářů. Bakrieové z joint venture utekli už loni. Největším akcionářem v AMR je nyní další indonésská podnikatelská rodina Widjaja. Podle deníku Financial Times drží v AMR od loňského listopadu 23,8 procenta hlasovacích práv rakouská Raiffeisen Bank International, matka tuzemské Raiffeisenbank. Ta je měla získat kvůli neplnění podmínek úvěru Samirem Tanem, dalším indonéským podnikatelem, který se chtěl na AMR přiživit.

Rotschild odmítl sdělit, o kolik při svém indonésském dobrodružství přišel. Britská média však mluví o částce mezi 80 a 100 miliony liber (až 3,7 miliardy korun). Pro deník Telegraph ale uvedl, že za pádem Bumi a jeho nástupcem AMR stál spíše neschopný management a nedostatečná firemní kultura.