Navzdory horku se chlad moc neprodává

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Je to paradox letošního tropického léta. Teploty se den co den šplhají ke čtyřiceti stupňům, ale poptávka po centrálních dodávkách chladu příliš neroste. Pomalu startuje i trh s trigeneračními jednotkami, které vyrábí teplo, chlad i elektřinu.

Veolia, která je největším výrobcem chladu z odpadního tepla z tepláren, v červenci prodala meziročně jen o sedm procent více chladicí energie než v předchozím roce. V Ostravě firma zásobuje chladem například nové obchodní a kancelářské centrum Nová Karolina, v Praze chladí například budovy Forum Karlin Hall.

Plzeňská teplárenská, která dodává chlad Plzeňskému Prazdroji či fakultní nemocnici, dokonce hlásí meziroční pokles dodávek zhruba o 27 procent. Chlad má v nabídce také konkurenční Plzeňská energetika. „Poptávka ale není, zákazníci preferují jiný typ chlazení než absorpční z centrálního zásobování teplem,“ komentuje situaci obchodní ředitel společnosti David Hoffmann.

Centrální výroba chladu je levnější než klasické klimatizace díky vyšší účinnosti a využití odpadního tepla z tepláren. Pro Veolii a spol. však zatím představuje marginální byznys. Veolia na severní Moravě má z chladu 1,5 procenta tržeb. Plzeňská teplárenská se ročně dostane na 0,73 procenta tržeb.

Výrobny chladu na svou šanci teprve čekají

Zatímco mobilní klimatizace zmizely z obchodů, jen velmi pomalu se v Česku rozjíždí trh s mnohem účinnějšími zdroji chladu, trigeneračními jednotkami. Ty se využívají hlavně u velkých komerčních objektů. „Do budoucna očekáváme větší poptávku po trigeneraci, jak poroste zájem o chlazení pro větší komfort při práci,“ říká Vlado Murár, manažer marketingu českého výrobce TEDOM.

Malý zájem o trigeneraci v Česku přičítá Murár vyšší pořizovací ceně těchto zařízení v kombinaci s relativně nízkou cenou elektřiny. Ta zmenšuje rozdíl mezi nižšími provozními náklady trigeneračních jednotek a vyššími provozními náklady elektrických klimatizací. Letošní tropické vedro sice poptávku po jednotkách nezvedlo, ale zkušenost s dlouhodobým horkem může projektanty nových firemních a bytových projektů přesvědčit k instalaci centrálních zdrojů chladu. Na tento vývoj částečně sázejí i některé teplárny, které z odpadního tepla umí vyrábět a dodávat chlad v podobě studené vody.

„Zájem se projeví s určitým zpožděním, a to hlavně zvýšenou poptávkou po chlazení například u nových bytových projektů. Tento rostoucí trend u developerů sledujeme, ale jedná se hlavně o luxusní rezidenční bydlení,“ tvrdí Antonín Balnar, mluvčí Veolia ČR, která vyrábí chlad především na severní Moravě.