Navzdory snížení podpory: Vattenfall v Německu postaví nový mořský park

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Alpha Ventus

V Německu se začne stavět první mořská větrná elektrárna podle nových pravidel pro podporu obnovitelných zdrojů. Ta začala platit tento měsíc a mořským parkům snižují podporu o pět procent od roku 2018. Přesto do výstavby větrného parku Sandbank v Severním moři o výkonu 288 megawattů investuje energetický koncern Vattenfall spolu s městským energetickým podnikem Stadtwerke München 1,2 miliardy eur, zjistil německý deník Die Welt.

„Čekali jsme na schválení nové podoby zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Nová výše podpory nám umožňuje stavět a smysluplně provozovat nové elektrárny,“ říká Gunnar Groebler z Vattenfallu, světové dvojky v množství provozovaných větrných elektráren na moři. Vyvrací tak dřívější obavy, že nižší podpora investory do mořských větrných parků od nové výstavby odradí. Už při předchozích podmínkách se podle propočtů expertů výnosnost této investice pohybovala kolem 10 procent, což neodpovídá vysokému riziku spojenému se stavbou větrných turbín na moři.

Elektrárna Sandbank by měla začít vyrábět elektřinu v roce 2017. Od následujícího roku klesne podpora z 19,4 na 18,4 centu za kilowatthodinu. Navíc budou muset majitelé pro vyrobenou elektřinu sami najít kupce, aby na podporu získali nárok. Po osmi letech provozu klesne vyplácená podpora na 3,9 centu za kilowatthodinu.

Mořské větrné parky v Německu
Instalovaná kapacita v MW
V provozu 577,5
Ve výstavbě 1649
Stavba plánovaná od 2015 1500
Stavba plánovaná od 2016 5484,3
Žádost o autorizaci 13 385

Pramen offshore-windenergie.net

Klíčem k rentabilitě nových mořských parků bude snižování nákladů na výstavbu a provoz. Groeber tvrdí, že projekt a stavba se dá ve srovnání s předchozími mořskými parky pořídit o deset až dvacet procent levněji. Dlouhodobě se však podle expertů musí celkové náklady mořských parků dostat k 10 centům za kilowatthodinu, aby zůstaly rentabilní. Dnes se pohybují kolem 15 centů.

Pro Stadtwerke München půjde o třetí mořský větrný projekt, v němž má majetkový podíl. Cílem Mnichova je obstarávat si od roku 2025 veškerou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Výstavba větrných elektráren v Bavorsku je komplikovaná a sílí proti ní odpor veřejnosti. Německu ovšem zatím chybí dráty, které větrnou elektřinu ze Severního moře do Bavorska dovedou.

Výroba zelené energie v SRN roste
V letošním pololetí pokryly obnovitelné zdroje 28,5 procenta energetické spotřeby Německa. Ve srovnání s loňskem jde o růst o čtyři procentní body. Největší skok zaznamenaly solární elektrárny o 27,3 procenta. Větrné elektrárny zvýšily výrobu o 21,4 procenta. Elektrárny a teplárny na biomasu vyrobily o 5,2 procenta více energie než v roce 2013.