Nečas: Břidlicový plyn neuteče. Hrajeme roli třetího světa, tvrdí ekologové

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Těžba břidlicového plynu v České republice zatím není na pořadu dne. Vyplývá to z dnešního prohlášení premiéra Petra Nečase. Po summitu Evropské unie věnovanému energetice a daním Nečas zdůraznil, že předpokladem pro případný průzkum a těžbu břidlicového plynu v České republice je přijetí vhodné legislativy. Podle něj také není možné, aby se šlo v tomto směru proti místním samosprávám.

Klíčovým tématem „energetické“ části summitu byly rostoucí ceny energií v Evropě. Ceny energie ve Spojených státech naopak klesají, což vede k ohrožování konkurenceschopnosti evropských podniků, připomněl Nečas.

Hlavním důvodem klesajících cen energie v USA je těžba břidlicového plynu, o kterém se mluvilo i na unijním summitu. V České republice platí moratorium na průzkum tohoto plynu.

Nyní potřebujeme vhodnou legislativu, která upraví rámec pro možný průzkum či těžbu, řekl Nečas. Teprve až bude legislativa hotova, můžeme se bavit o dalších krocích, dodal s tím, že se to nemůže dít navzdory místním obyvatelům a samosprávám.

Podle Nečase vláda nestaví energetickou politiku na představách o nově nalezených zdrojích, ale na efektivním využívání stávajících zdrojů, na rozvoji jaderných elektráren a na rozumném podílu obnovitelných zdrojů. Velké ekonomiky jako USA, Čína či Indie rostou rychleji než EU díky tomu, že mají k dispozici levnou energii z fosilních paliv. „Dnes se v podstatě za podmínek, které byly vytvořeny, v Evropě nevyplatí investovat do klasických energetických zdrojů včetně například paroplynových elektráren,“ uvedl premiér.

Hlavním důvodem rostoucích cen energie v ČR je především politika od poloviny minulého desetiletí, která deformovala trh podporou obnovitelných zdrojů energie, řekl. Zdůraznil také, že břidlicový plyn stejně jako uhlí „neuteče“ a bude možné je případně efektivněji těžit modernější a šetrnější technologií v budoucnu, třeba za 20 či 30 let.

Ekologové: Nečas dělá na summitu ostudu

Svými názory Nečas popudil české ekology. „Je to ostuda. Český premiér hájí v Bruselu naši závislost na dovozu drahého a špinavého plynu a ropy poukazem na levné zdroje energie v zemích, jako je Čina či Indie. Obhajuje tím naši mimořádně plýtvavou energetiku a zastaralou ekonomiku, staví nás do role zemí třetího světa,“ myslí si energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Podle něj by české ekonomice prospěl zákon, který by stanovil tempo, ve kterém se bude Č esko zbavovat závislosti na fosilních palivech a modernizuje tak ekonomiku. „Česká republika naopak potřebuje impuls k rozvoji úsporné energetiky a chytré ekonomiky: do chytrých a úsporných domů, domacích zdrojů čisté energie, rychlé a pohodlné veřejné dopravy či recyklace odpadu,“ dodal.

Summit řešil i přetížené sítě

Nečas jako úspěch označil fakt, že se podařilo do závěrů summitu prosadit zmínku o problému s přetěžováním přenosových sítí elektřinou z jiných zemí. V případě ČR jde o elektřinu z větrných elektráren na severu Německa, která jde přes českou soustavu na jih Německa a mohla by v ČR podle energetiků způsobit i blackout. Ten problém je nyní pojmenován a je to výzva Evropské unii, aby ho řešila, řekl Nečas.

Pro ČR podle něj bylo také důležité i to, že v závěrech zůstalo znění respektující otevřenost veřejné podpory pro všechny nízkoemisní zdroje, tedy i pro jaderné elektrárny.

Nečas se kriticky vyjádřil k jednostrannému stanovování evropských cílů na nižší emise skleníkových plynů po roce 2020. Takové cíle musejí být stanoveny na základě globální dohody, jinak povedou k oslabení evropské konkurenceschopnosti, řekl. Jednostranné závazky jsou politicky neprozíravé a ekonomicky hloupé, Evropa by v této sebevražedné politice neměla pokračovat, prohlásil Nečas.