Nejlepší zelené projekty desetiletí: soběstačná obec i vizionářská rodina z Ostravy

bioplynová stanice (ilustrační foto)

bioplynová stanice (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Dobíjecí stanice Tesla
Zatím tři. První tři pražskédobíjecí stanice jsoupilotním projektem firmyPRE. Ta jich chce do konceroku otevřít kolem dvaceti
Pražské kolektory
vysokokapacitní baterie Robusta s články vyrobenými podle technologie HE3DA
Systémy vytápění firmy Infraclima
6
Fotogalerie

Obec Kněžice na Vysočině si vyrábí teplo sama. Za 138 milionů korun postavila bioplynovou stanici, do níž sváží biologický odpad a vyváží i septiky z domácností. Vzniklý bioplyn celou obec vytopí a ještě se z něj vyrobí elektřina. Nyní si obec s pěti stovkami obyvatel vysloužila za tento zelený projekt ocenění pro Nejlepší projekt šetrné energetiky v Česku.

Ceny v rámci projektu Obnovitelné desetiletí rozdala Solární asociace spolu s Aliancí pro energetickou soběstačnost. Vybírala z více než osmdesáti projektů. Kromě Kněžické bioplynky si ocenění odnesl třeba volnočasový hotelový areál Davidův mlýn na Opavsku, který zásobuje elektřinou vlastní vodní a solární elektrárna a teplo mu zajišťují tepelná čerpadla.

V kategorii domácností uspěl projekt ostravské rodiny Borkovičových, kteří nejen používají obnovitelné zdroje ve vlastní domácnosti, ale elektřinu ze solární elektrárny dávají k dispozici i veřejnosti. Rodina zřídila před domem dobíjecí stanici pro elektromobily, která je napojená na její elektrárnu.

Cenu veřejnosti získal systém vytápění bytového domu v pražském Hloubětíně. Tamních 166 bytů ohřívá teplou vodu díky stovce solárních kolektorů.

Vítězný projekt v kategorii Obnovitelný start-up a inovativní řešení v energetice myslel na majitele chytrých telefonů. Solární lavička společnosti CapaSitty poskytuje kromě odpočinku i internetové připojení a možnost dobíjení telefonů.

Poslední kategorie s názvem Chytrá energie v diplomce byla určena studentům, kteří se obnovitelnými zdroji zabývali ve svých akademických pracích. V této kategorii porota nejvíce ocenila výzkum doktoranda Jiřího Vrány zabývající se redoxními průtočnými bateriemi, který vznikl na VŠCHT v Praze a má potenciál pro využití v průmyslovém měřítku.

Většina projektů představovala od A do Z propracovaný systém, který je šetrný k životnímu prostředí a přináší konkrétnímu subjektu značné energetické úspory. Potvrdilo se, že nejoblíbenějším obnovitelným zdrojem je sluneční energie,“ říká Veronika Hamáčková ze Solární asociace.

Projekt Obnovitelné desetiletí vznikl v letošním roce pod hlavičkou Solární asociace a Aliance pro energetickou soběstačnosti. Jeho cílem je ocenit nejlepší projekty šetrné energetiky, které za posledních deset let vznikly na území České republiky, a zároveň upozornit na zajímavé a inovativní projekty využívající obnovitelné zdroje v Česku.