Největší americkou rafinérii ovládne saúdskoarabský gigant Aramco

Ropná rafinérie (ilustrační foto)

Ropná rafinérie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: user via Flickr

Saúdskoarabský státní těžař Aramco se stane jediným vlastníkem největší americké rafinérie Port Arthur, kterou doposud vlastnil společně s britsko-nizozemskou skupinou Royal Dutch Shell. Obě společnosti plánují rozdělit jejich společný americký podnik Motiva, který v USA provozuje tři rafinérie a distribuuje ropné produkty.

Dvě menší rafinérie, které se nachází v Louisianě, připadnou evropské společnosti. Aramco získá Port Arthur na pobřeží Texasu. Součástí dohody by měla být i finanční kompenzace, o jejíž výši se stále jedná. Informaci dnes přinesl deník Financial Times.

Shell dříve prohlásil, že bude požadovat 30 miliard dolarů, aby pokryl nedávnou akvizici druhé největší britské ropné společnosti BG.

Rozdělení Motivy se očekávalo již delší dobu a zapadá do strategie obou společností. Ty začlení rafinérie do svých hlavních operací, od čehož si slibují úsporu nákladů a zjednodušení byznysu.

Port Arthur je největší rafinérií v Severní Americe, která zpracuje 600 tisíc barelů ropy denně. V roce 2012 prošla přestavbou za 10 miliard dolarů.