Němci budou dražit podporu pro zelené zdroje

Větrný park

Větrný park Zdroj: CC BY 2.0: Prayitno via Flickr

Pilotní loňské aukce na solární elektrárny považuje Berlín za úspěch. Aukcemi má projít 80 procent z plánovaných solárních a větrných elektráren.

Na jaře 2017 by se v Německu měl rozjet systém přidělování podpory velkým solárním a větrným elektrárnám. O podporu ve formě zeleného bonusu budou investoři soutěžit v aukcích. Berlín počítá s výstavbou nových 2500 megawattů ve větru na pevnině a 2500 megawattů ve fotovoltaice ročně. Pomocí tendrů hodlá postavit 80 procent z těchto kapacit. Zbytek připadá na menší instalace s kapacitou pod jeden megawatt, na které se systém aukcí nevztahuje.

Novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů už míří do parlamentu. Němci sbírali zkušenosti s aukcemi od loňska v pilotních tendrech na výstavbu slunečních elektráren. „Neudělali jsme v nich žádné chyby a nenarazili jsme na žádné problémy. Naopak byl to úspěch. Během osmi měsíců klesla požadovaná cena elektřiny z více než 90 eur na méně než 80 eur za megawatthodinu,“ uvedl při pražské návštěvě Rainer Baake, náměstek pro energetiku na spolkovém ministerstvu hospodářství. V aukcích získávají dvacetiletou podporu projekty, které žádají nejnižší cenu, a to až do naplnění kapacity, kterou stát poptává.

Každý rok Spolková síťová agentura vypíše tři až čtyři aukce pro každou technologii. Pevninské větrné elektrárny budou příští rok soutěžit ve dvou zaváděcích aukcích. „Už v první jarní aukci očekáváme velkou konkurenci,“ říká Jörg Jaspers z energetické společnosti EnBW. Větrné parky na moři začnou o podporu soutěžit po roce 2020.

Budou potřeba nové přenosové sítě

Rostoucí kapacita solárů a větrných elektráren bude zvyšovat tlak na budování přenosových sítí. Baake přiznává, že to se v Německu na čas zadrhlo. Úkolem vlády je teď podle něj zajistit zapojení obnovitelných zdrojů do energetického systému. „Když bude hodně foukat, budou chtít naši levnou elektřinu nejen na jihu Německa, ale také v Rakousku a dalších okolních zemích. Musíme odstranit úzká místa v sítích a rádi bychom vybudovali jednu společnou obchodní zónu v celé střední Evropě,“ dodává Baake.

Česko už loni mluvilo o vytvoření společného trhu s elektřinou s Německem během krátké doby jako o prioritě. Nyní náměstkyně ministra průmyslu pro eneregetiku Lenka Kovačovská odhaduje, že by se spojení krátkodobých trhů mohlo provést do tří let.