Němci: Podpora zelené energie již nemůže růst, hrozí propad průmyslu

Větrný park, ilustrační foto

Větrný park, ilustrační foto Zdroj: (CC BY 2.0) - OLC Fiber

Na svůj strop již v Německu narazila podpora energie z obnovitelných zdrojů. Tamní podniky a domácnosti zaplatily loni na dotacích 21,8 miliardy eur (599 miliard korun). To je nejvíce v historii. Podle nového ministra hospodářství Sigmara Gabriela již podpora růst nesmí.

Spolkový ministr hospodářství Sigmar Gabriel (SPD) chce rychle změnit zákon o obnovitelných zdrojích energie. Hlavním důvodem podle něj je, že německá ekonomika narazila na hranici svých možností.

Podle konceptu reformy pobídek pro obnovitelné zdroje energie, kterou má ve středu předložit spolkové vládě, se mají výkupní ceny pro výrobce této energie snížit ze 17 centů na 12 centů v roce 2015. Podpora zelené energie podle Gabriela potřebuje zásadní reformu, aby se zabránilo útlumu průmyslové výroby. V této souvislosti se hovoří například o omezení výstavby větrných farem.

Limitní hranice

„Dosáhli jsme hranice toho, co můžeme od naší ekonomiky požadovat,“ řekl ministr zástupcům odvětví energetiky na konferenci listu Handelsblatt.

„Transformace energií má potenciál k tomu, aby byla ekonomicky úspěšná, může ale také způsobit dramatický pokles industrializace naší země,“ dodal ministr. Dotace na podporu zelené energie se v Německu loni vyšplhaly na rekordních 22 miliard eur (599 miliard korun). To je nejvíce v historii. U čtyřčlenné domácnosti činila podpora zelené elektřiny průměrně 220 eur (zhruba 6000 korun). „Další navyšování dotací, například na 24 miliard eur, si Německo již nemůže dovolit,“ varoval proto ministr.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu loni podle tamního Sdružení energetiky a vodárenství vzrostl na rekordních 23,4 procenta. Nejvýznamnějším energetickým zdrojem zůstává uhlí, klesá naopak význam jaderné energetiky, což odpovídá plánu Berlína postupně odstavit jaderné elektrárny.

Výjimku z placení ekologické přirážky v ceně elektřiny, kterou musí platit běžní spotřebitelé, mají v Německu zhruba dva tisíce uživatelů, zejména z odvětví náročných na energii. Evropská unie loni zahájila hloubkovou revizi těchto výjimek v Německu. Gabriel uvedl, že pokud to bude třeba, bude za německé průmyslové zájmy proti EU bojovat.