Němci si příští rok za zelenou energii připlatí, bude je stát 660 miliard korun

tavba německého větrného parku Baltic 1

tavba německého větrného parku Baltic 1 Zdroj: EnBW

Německý větrný park Baltic 2
Střešní solární elektrárna v Mnichově
Výroba větrných elektráren Siemens
Bavorská větrná elektrárna Wildpoldsried
Větrná elektrárna nedaleko Drážďan
6
Fotogalerie

Němci si příští rok za energii z obnovitelných zdrojů zase připlatí. Přestože tamní politici už roky slibují, že se růst poplatku za zelenou energii, který se platí v ceně elektřiny, zastaví, příští rok bude o 8,3 procenta vyšší. Za každou megawatthodinu spotřebované elektřiny německé domácnosti a firmy, které nemají z poplatku výjimku, zaplatí 68,80 eura, což je v přepočtu skoro 1860 korun. Letos platily 63,54 eura.

Spolkový síťový regulátor Bundesnetzagentur zdůvodnil zvýšení poplatku růstem výroby z obnovitelných zdrojů. Příští rok se ze slunečních, větrných či biomasových elektráren vyrobí 187 terawatthodin, což je o 11 terawatthodin více než letos. Obnovitelné zdroje by tak měly pokrýt německou spotřebu z jedné třetiny. Celkem bude Německo příští rok potřebovat na podporu obnovitelných zdrojů 24,4 miliardy eur (660 miliard korun).

 

Neustálý růst nákladů se přestává líbit německým firmám. Přitom velké podniky si už dříve vymohly osvobození od velké části příspěvku na obnovitelné zdroje. „Příspěvek na obnovitelné zdroje příští rok poroste čtyřikrát rychleji než celé hospodářství. Nynější systém podpory se vymyká z rukou,“ prohlásil prezident Spolkového svazu německého průmyslu Ulrich Grillo.

 

 

Náklady za energie se podle něj stávají problémem německé ekonomiky. Ke snížení nákladů vyzval také Německý svaz obchodu. Celkový účet za podporu obnovitelných zdrojů od roku 2000 do roku 2025 se vyšplhá na 520 miliard eur, v přepočtu přes 14 bilionů korun, spočítal Institut pro konkurenční ekonomiku na Düsseldorfské univerzitě. Většina z těchto nákladů Němce teprve čeká. V příštích deseti letech bude podpora stát 370 miliard eur. „Průměrná čtyřčlenná domácnost v příštích deseti letech zaplatí za obnovitelné zdroje 18 tisíc eur,“ říká ředitel institutu Justus Haucap. Přes 80 procent nákladů tvoří právě příspěvek na obnovitelné zdroje v cenách elektřiny.

 

„Příspěvek na zelenou energii není jediný náklad vyvolaný energetickou revolucí. Další miliardy stojí výstavba a provoz elektrické sítě, který je drahý kvůli potřebě vyrovnávat nestabilní výrobu ze slunce a z větru,“ upozorňuje Katherina Reiche, šéfka Spolku komunálních podniků. Paradoxní je, že přes tyto desítky miliard eur zatím Německo nedokázalo snížit emise skleníkových plynů.

 

První společná aukce
Letos poprvé budou moci o německou podporu pro solární elektrárny soutěžit také investoři z Dánska. Do 23. listopadu mohou investoři z obou stran německo-dánské hranice přihlašovat své projekty. Celkem se bude dražit podpora pro 50 megawattů elektráren. Maximálně si podnikatelé mohou říci o výkupní cenu 110,9 eura za megawatthodinu. Kontrakt ovšem získají ti, kteří budou chtít nejméně. Následně vypíšou podobnou otevřenou aukci i Dánové. Větší přeshraniční spolupráci ve výstavbě a podpoře obnovitelných zdrojů požaduje i Evropská komise.