Němci už nechtějí stavět britské „jaderky“. Jsou moc drahé

ilustrační fotro

ilustrační fotro

Německé energetické koncerny E.ON a RWE ruší své plány na miliardové investice do stavby nových jaderných bloků ve Velké Británii. Obě německé firmy se měly v rámci projektu Horizon podílet na výstavbě nových reaktorů v britském Oldbury poblíž Bristolu a velšské Wylfě. Jako první z projektu vycouvala RWE, krátce nato se přidal i E.ON. Pro firmy je těžké sehnat na stavbu nových zdrojů peníze, uvedly podle německých médií.

RWE se také potýká s nedostatkem kapitálu kvůli odstavení jaderných elektráren. Německá vláda nařídila zavřít všechny jaderné reaktory do roku 2022 v reakci na havárii v japonské Fukušimě.

Oba koncerny do britského projektu Horizon vstoupily v roce 2009. V rámci něj se zavázaly postavit ve Spojeném království do roku 2025 nové jaderné zdroje o celkovém výkonu šest tisíc megawatt, což odpovídá zhruba třem Temelínům. Podle německého deníku Handelsblatt mělo jít o investici ve výši 15 miliard liber. Projekt Horizon je nyní na prodej, zájemci by se mohli najít v řadách asijských investičních fondů, napsal britský list Financial Times.

Své pochybnosti o ekonomické návratnosti projektu Horizon ventilovali představitelé koncernů na veřejnosti v poslední době čím dál tím častěji. Hlavní zdroj obav byly neustále se zvyšující náklady u právě stavěných jaderných elektráren ve Finsku a Francii a snižující se cena elektrické energie. „Při ceně elektřiny 60 euro za megawatthodinu nemůžete stavět jadernou elektrárnu,“ řekl nedávno nastávající šéf RWE Peter Terium.

Aby se stavba „jaderek“ vyplatila, musela by cena proudu výrazně stoupnout. „Muselo by to být 100 eur,“ uvedl Terium. RWE se už před dvěma lety stáhla z jaderného projektu v Bulharsku a na začátku roku 2011 také z projektu v Rumunsku.

Jaderné elektrárny ve Velké Británii v roce 2025:

Plán jaderných elektráren ve Velké Británi pro rok 2025Plán jaderných elektráren ve Velké Británi pro rok 2025 | DECC

Pro Brity je couvnutí německých koncernů vážnou čárou přes rozpočet. „Odchod E.ON a RWE je samozřejmě velkým zklamáním, ale partneři jasně řekli, že jde o rozhodnutí odůvodněné jejich vlastními obchodními starostmi a ne nedůvěrou v budoucnost atomové energie ve Velké Británii,“ řekl BBC ministr pro energetiku Charles Hendry. O britský jaderný program se stále hlásí řada zájemců, dodal. Mluví se o tom, že projekt horizon by mohl převzít francouzský EDF a Nugen.

Nicméně pro analytiky je odstoupení dvou německých gigantů senzací. „Je to velká věc, že se stahují. Když se podíváte po Evropě, ty dvě firmy patří v Evropě k největším. Nezbývá moc dalších hráčů, kteří by mohli projekt převzít,“ řekl Malcolm Grimston z Chatham House.

Rozhodnutí německých koncernů prodat projekt Horizon je zklamáním pro britskou vládu, která chce postavit 12 reaktorů na osmi vytyčených místech. E.ON a RWE jsou jedni z mála, kteří byli ochotni v Británii do nových reaktorů investovat. Podle informací FT se pro projekt Horizon počítalo s francouzskou technologií od firmy Areva a s japonskou Toshibou.