Německá elektřina z uhlí zaplavuje Evropu

Elektrárna a teplárna Eonu v Afferde

Elektrárna a teplárna Eonu v Afferde Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Fietzek - Wikimedia Commons

Německý vývoz elektřiny do zahraničí výrazně posiluje, během letošního prvního čtvrtletí se zdvojnásobil. Boomu využívají hlavně uhelné elektrárny, a to na úkor výrazně ekologičtějších plynových zařízení.

Během prvních třech měsíců letošního roku překonal vývoz elektřiny z Německa její dovoz o 16 terawatthodin, vypočítal institut ISE, z jehož jeho analýzy cituje časopis Manager Magazin. Před rokem činil rozdíl jen asi osm terawatthodin, za celý rok 2012 dosáhl 23 terawatthodin a vytvořil tím dosavadní rekord.

Vyvezené množství elektřiny odpovídá přibližně šesti velkým elektrárnám, které by se od ledna do března nesměly ani na chvíli zastavit. Hlavní příčinou prudce rostoucího vývozu je nízká cena proudu na německé energetické burze. Ta se nyní pohybuje okolo 40 eur za kilowatthodinu, dolů jí tlačí velký přebytek elektřiny, která vzniká kvůli velkému rozvoji obnovitelných zdrojů elektřiny.

K tomu se přidává nízká cena emisních povolenek, která zlevňuje provoz uhelným elektrárnám. Výroba z černého uhlí ve čtvrtletí stoupla o 23 procent, z hnědého o osm procent. Další energetické zdroje vyrobily ve srovnání s minulým rokem méně elektřiny.

Nejvýraznější propad zažívají plynové elektrárny, jejich produkce klesla o 16 procent. Provozovatelé jako Eon hrozí, že je odpojí od sítě, protože se jejich provoz za současných podmínek nevyplatí.

Ve světle těchto výsledků se tak zdá, že tvrzení německého ministra životního prostředí Petera Almaiera o tom, že loňský nárůst produkce skleníkových plynů v Německu byl výjimkou, se letos nepotvrdí. Výroba elektřiny z černouhelných elektráren totiž za celý loňský rok posílila jen 3,4 procenta, z hnědouhelných o 5,1 procenta. Letos lze podle současného vývoje očekávat mnohem vyšší čísla.