Německá hliníkárna poslouží jako obří baterie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Constellium

S přibývající výrobou elektřiny z nestabilních obnovitelných zdrojů bude čím dál větší roli ve stabilizaci elektrické sítě hrát i lepší řízení spotřeby proudu. A to i v energeticky náročném průmyslu, pro nějž by to mohla být příležitost k výdělku. Když ale někdo tuto myšlenku vyřkne v Česku, tuzemští průmyslníci si většinou klepou na čelo. V Německu, které podíl zelené energie neustále zvyšuje, se firmy naopak začínají novému trendu přizpůsobovat.

Například výrobce hliníku Trimet přizpůsobuje svou výrobní technologii tak, aby mohl pružně snižovat výrobu v době, kdy je elektřiny nedostatek a na vnitrodenním trhu je příliš drahá, a naopak zvyšovat výrobu, když fouká vítr a svítí slunce, elektřiny je nadbytek a její cena klesá k nule, nebo dokonce do záporných hodnot.

Trimet na elektrolýzu bauxitu, kterou ročně vyrobí půl milionu tun hliníku, spotřebuje ročně dva tisíce terrawatthodin elektřiny. Prostor pro využití této výroby jako jakési virtuální baterie je proto velký. Trimet si už naplánoval, že elektrolytické jednotky přebuduje tak, aby se dal jejich výkon na několik hodin zvýšit, nebo snížit, a to až o 25 procent. Zařízení tak bude mít vyrovnávací kapacitu 130 megawattů.

Virtuální zásobník elektřiny se vyrovná přečerpávacím elektrárnám

Výkon tohoto virtuálního zásobníku elektřiny odpovídá přečerpávacím elektrárnám. Šéf Trimetu Heribert Hauck tvrdí, že účinnost celého procesu „skladování“ energie je 85 až 90 procent, což se vyrovná přečerpávacím elektrárnám a je vyšší než u uložišť energie na bázi stlačeného vzduchu nebo vodíku. Takto uložená megawatthodina elektřiny by přišla na 70 až 150 eur, což by ve špičkách mohlo být podle Haucka rentabilní.

Experti na integraci obnovitelných zdrojů energie tvrdí, že přístup Trimetu je návodem pro další energeticky náročné firmy, jako jsou výrobci papíru, plastů, barev či cementu. „Podobný postup, který by se uplatnil ve výrobě chlóru, by mohl výrazně přispět ke stabilizaci sítě,“ říká Marian Klobasa z německého Frauenhofer Institut.