Německá innogy udělala první krok k možnému prodeji české dcery

Innogy

Innogy Zdroj: Innogy

E.ON
Bateriové úložiště E.On
E.ON
Test dronů společnosti E.ON
5
Fotogalerie

Německá společnost innogy otevře přístup k datům o svém českém byznysu firmám, které projevily zájem o jeho koupi. Uvedla to ve zprávě o hospodářských výsledcích za letošní první čtvrtletí. 

Oficiálně zatím nabídku na nákup české innogy podala skupina KKCG, do níž patří těžař plynu a obchodník s energiemi MND. Německá média spekulovala také o zájmu australské skupiny Macquarie, která už má necelou polovinu v provozovateli české plynárenské sítě innogy Grid Holding. O většinový podíl innogy v této firmě projevila údajně zájem také mateřská RWE

Veškerá aktiva innogy jsou součástí letošní dohody koncernů E.On a RWE, která v innogy drží přes 76,8 procent akcií. Síťový byznys a obchod s energiemi innogy by měl podle dohody přejít pod křídla E.On. „E.On si chce nechat český byznys innogy,“ potvrzuje mluvčí firmy Carsten Thomsen-Bendixen.

E.On je v Česku podle obratu zhruba dvakrát menší než innogy. Po jejím převzetí by ale ovládnul 44 procent českého trhu s plynem a necelou čtvrtinu dodávek elektřiny. Kromě Prahy by dominoval také distribuci plynu v celé republice.

Až do dokončení transakce mezi E.On a RWE, které se očekává v polovině příštího roku, bude innogy fungovat jako nezávislá společnost. Nejspíš proto se představenstvo innogy rozhodlo o nabídkách na odkup své české dcery uvažovat a zjistit, zda jsou pro akcionáře výhodné. Analytici hodnotu českých aktiv innogy odhadli na zhruba 100 miliard korun.

„Kdyby o prodeji českých aktiv innogy neuvažovala, tak by určitě data o českém byznysu zájemcům neposkytovala,“ uvádí expert na energetické fúze a akvizice, který si nepřál být jmenován. Není ovšem podle něj příliš běžné, aby aktiva, která jsou předmětem transakce dojednané mateřskou firmou, před uzavřením obchodu její dcera rozprodávala. „Innogy může zahájit strukturovaný prodej svého podílu v české plynárenské sekci,“ uvedl v rozhovoru s novináři generální ředitel innogy Uwe Tigges po zveřejnění výsledků za letošní první čtvrtletí.

Firmy zatím nemají jasno v tom, jak by spojení mělo vypadat, a zda budou i do budoucna používat značku innogy. „Potřebujeme závaznou dohodu o integraci, která bude vyvážená. Měla by obsahovat také zachování značky innogy. Dává to ekonomický smysl,“ prohlásil Tigges. E.On už minulý týden pověřil člena představenstva Leonharda Birnbauma, aby integraci obou firem řídil.