Německá města posilují na úkor energetických gigantů

elektrárna v Německu

elektrárna v Německu Zdroj: profimedia.cz

Německá energetická revoluce mění rozložení sil na německém trhu s energií. Velká čtyřka gigantů, tvořená koncerny E.ON, RWE, Vattenfall a EnBW, postupně ztrácí tržní podíl - na jejich úkor totiž posilují tisíce městských služeb. Rozhodně ale energii nevyrábějí vždy ekologičtěji.

Ještě v roce 2009 byl podíl městských služeb na celkovém instalovaném výkonu německých elektráren, který činí 157 tisíc megawatt, 9,8 procenta. Na konci loňského roku už to bylo 12,6 procenta. Aktuálně města vyrábějí celkem 19 710 megawatt energie, v roce 2010 to bylo jen 15 223 megawatt. V budoucnu má energetická moc německých měst ještě stoupat. V roce 2020 by se měly na instalovaném výkonu podílet už 20 procenty, napsala německá agentura DPA s odvoláním na nejnovější data Sdružení komunálních podniků (VKU).

Největší zásluhu na přesunu sil má sedm měst z Porýní, které dohromady koupily výrobce energie Staeg, kterému patří černouhelné tepelné elektrárny.

Ačkoli stoupající podíl měst přichází na křídlech „Energiewende“, tedy energetické revoluce z pera vlády Angely Merkelové, která znamená opuštění jádra a přechod na obnovitelné zdroje, rozhodně se nedá říci, že by města energii produkovala z obnovitelných zdrojů.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě je u německých měst pod celostátním průměrem – leží jen na 10 procentech. Výroba z konvenčních zdrojů, kam patří elektrárny vyrábějící z uhlí a plynu, tvoří 27 procent. Zbylých 63 procent energie připadá na takzvanou kogeneraci, kdy se teplo vytvořené při výrobě energie dále využívá.

Zejména ve výrobě energie v elektrárnách, kde jsou městské služby podílníky, má konvenční produkce se 70 procenty výraznou většinu nad ekologičtějšími způsoby výroby energie. V současnosti jsou ale ve výstavbě nová zařízení o celkovém výkonu 4400 megawatt, z nichž 31 procent umožňuje kogeneraci a 27 procent výrobu z obnovitelných zdrojů. Celkem chtějí tyto městské podniky investovat 8,6 miliardy eur.