Německé a švýcarské jaderky kvůli vedru snižují výkon, Temelína se problém netýká

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: anna vackova E15

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
5
Fotogalerie

Horko v Evropě komplikuje nejenom běžný život obyvatel, ale také výrobu elektřiny. Některé německé a švýcarské elektrárny snižují výkon kvůli vysokým teplotám vody v řekách, což znemožňuje chlazení, uvedl server Handelsblatt. České atomové elektrárny ovšem tento typ potíží řešit nemusejí, využívají uzavřený chladící systém, na který nemají vysoké teploty vliv.

Vysoká teplota Rýna způsobila problémy například jaderné elektrárně Phillipsburg v Bádensko-Württembersku. Ta kvůli snížené schopnosti chlazení vyrábí o deset procent energie méně.

Snížení výkonu se nevyhnuly ani atomové elektrárny Grohnde v Dolním Sasku a Brokdorf ve Šlesvicko-Holštýnsku. První jmenovaná podle Handelsblattu vyprodukuje o 80 až 120 megawattů elektřiny méně než obvykle, u druhé je toto číslo nižší. Provozovatelé uvedli, že je snižování výroby klasickým efektem způsobeným vysokými teplotami.

K omezení ale dochází i ve Švýcarsku, kde řeka Aara nezvládá chladit reaktor v Mühlebergu, který musel snížit výkon o 10 procent. K podobnému jevu ale podle provozovatele dochází každé léto. Výkon musela snížit výkon i nejstarší fungující jaderná elektrárna na světě v Beznau.

V Česku ovšem ČEZ snižování výkonu neplánuje. „Naše elektrárny využívají takzvaný uzavřený cyklus, ke snižování teploty vody se používají chladicí věže. Vysoké teploty tak výrobu v elektrárnách prakticky neomezují, na rozdíl od průtočných systémů, které se vyskytují například ve Francii či Německu,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.