Německé elektrárny prodělávají. Desítky z nich mají zavřít

jaderná elektrárna (ilustrační foto)

jaderná elektrárna (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Boom ekologických elektráren vede v Německu k oslabení tradičních zdrojů elektřiny. Nyní se hovoří o konci řady elektráren, které nevydělávají. Dokonce i jaderné zdroje by mohly být odstaveny ještě dříve, než je stanovený termín.

Provozovatelé uhelných a plynových elektráren v Německu podle listu Süddeutsche Zeitung zvažují, že kvůli jejich nevýdělečnosti dočasně nebo navždy zavřou desítky zařízení. Německo by tak podle deníku mohlo přijít až o pětinu konvenčních kapacit a v extrémním případě by mu hrozily i výpadky dodávek elektřiny.

Podle informací mnichovského listu by se předčasné odpojování elektráren mohlo týkat i jaderných provozů. Kvůli přetrvávajícímu boomu obnovitelných zdrojů energie se podle provozovatelů proud z konvenčních zdrojů dostává stále obtížněji do sítě. Jeho cena na burzách navíc prudce klesla, takže se jeho výroba již nevyplácí.

E.ON se chystá odpojovat

U správce německé přenosové soustavy je k polovině července nahlášeno zatím 15 plánovaných uzavření elektráren, což ale podle Süddeutsche Zeitung může být teprve začátek. Největší německý energetický koncern E.ON se chystá do roku 2015 odpojit 11 svých elektráren v Evropě, velkou část z nich právě v Německu. „U dalších elektráren budeme pozorně sledovat situaci,“ dodal mluvčí společnosti.

Také její největší konkurent v Německu RWE prověřuje, zda se mu vyplatí provoz některých elektráren o celkovém výkonu několika tisíc megawattů. Trojka na německém energetickém trhu EnBW už oznámila plánované uzavření čtyř bloků prodělečných uhelných elektráren.

Německé ministerstvo hospodářství oficiálně reagovalo prohlášením, že rozhodnutí o utlumení provozů je čistě obchodní záležitostí jejich provozovatelů, regulační úřady jsou ale podle Süddeutsche Zeitung v pozoru. Snižování kapacit by totiž v některých částech země mohlo vést k výpadkům dodávek.

„Na jihu Německa nepovolíme žádné další uzavírání,“ uvedla mluvčí regulátora Bundesnetzagentur. Vláda má podle ní možnost zákonem nařídit zachování elektrárny v síti, pokud by bezpečnost dodávek byla ohrožena.