Německé firmy na zelenou energii neplatí, Češi musí

Německo bude v Bruselu asi těžko vysvětlovat, že tohle není nedovolená státní podpora. Téměř 2100 německých energeticky náročných firem nemusí letos platit celý příspěvek na obnovitelné zdroje energie, tedy 62,40 eura za megawatthodinu. Dohromady tak ušetří 5,1 miliardy eur, v přepočtu zhruba 130 miliard korun, spočítal německý Spolkový úřad pro kontrolu hospodářství a vývozu.

Kvůli této úlevě pro průmysl a železniční dopravu, kterou připouští zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, musí domácnosti a firmy, které hradí plnou částku, platit letos na poplatku za zelenou energii o 22 procent více, než kdyby všichni němečtí spotřebitelé platili stejně. Proti loňsku dostane úlevy o 370 firem více a účet za zvýhodnění vzroste o 1,1 miliardy eur.

Na výhody pro německý průmysl dlouhodobě poukazují i české energeticky náročné podniky, které na rozdíl od německých konkurentů platí na obnovitelné zdroje stejný příspěvek jako ostatní spotřebitelé. Zatímco dvoutisícovka zvýhodněných německých firem se na celkovém účtu 24 miliard eur za zelenou energii podílí necelými dvěma procenty, v Česku platí 20 největších firem 10 procent těchto nákladů.

Různé podmínky mají i firmy ze stejných koncernů. Zatímco ostravská huť ArcelorMittal dá ročně na zelenou energii půl miliardy korun, každý z německých závodů zaplatí 13,5 milionu. „Výjimky pro průmysl podobné těm v Německu mají zavedeny téměř všechny tradiční členské země EU. České firmy jsou přitom exportně navázány především na starou patnáctku. Český průmysl proto musí trvat na srovnání podmínek,“ konstatuje ředitel pro vnější vztahy ArcelorMittal Ostrava Jakub Vít.

V podobném postavení jako ostravská huť je český výrobce technických plynů ze skupiny Linde Gas, jejíž německé závody se na seznam zvýhodněných firem také vešly. Dřív český Linde Gas vyvážel do Německa na úkor tamních závodů. „Přestože se letos český poplatek za OZE snížil, pořád jsou náklady na elektřinu u nás vyšší než v okolních zemích,“ tvrdí Petr Choulík, generální ředitel českého Linde Gas.

Otazník se nicméně vznáší nad tím, jestli podobně štědrou úlevu dostanou německé firmy i příští rok. Evropská komise podezírá Německo, že úlevy jsou nezákonnou veřejnou podporou průmyslu. Proto už zahájila šetření, přičemž jasno by Brusel mělo mít do několika týdnů. Dokud komise nevyřkne verdikt, nechce Spolkový úřad pro kontrolu hospodářství a vývozu vyhodnocovat žádosti o zvýhodnění na příští rok.

Úlevy pro německý průmysl
Slevu na poplatku za obnovitelné zdroje získají firmy s roční spotřebou nad jednu gigawatthodinu, jejichž náklady na elektřinu přesáhnou 14 procent hrubé přidané hodnoty. Německá vláda ochranu energeticky náročného průmyslu zachová, ale jen částečně. Především uvalí poplatek za obnovitelné zdroje i na dosud osvobozenou výrobu elektřiny pro vlastní spotřebu.

Dana Drábová: Buď se v energetice mýlíme my, nebo Německo