Německé zásoby břidlicového plynu pokrývají 25 let spotřeby

plyn, břidlice

plyn, břidlice Zdroj: profimedia.cz

Celkové zásoby břidlicového plynu v Německu mohou dosahovat přes 22 bilionů krychlových metrů a využitelné zásoby by mohly samy pokrýt až téměř čtvrtstoletí německé spotřeby při jejím současném tempu. Odhadl to dnes Spolkový ústav pro geovědy a přírodní zdroje (BGR). Podle něj lze při dodržování náležitých pravidel tyto zdroje bezpečně a z ekologického hlediska nezávadně těžit.

BGR odhadl celkové rezervy plynu uloženého v hlubokých vrstvách břidlic pod Německem na 6,8 bilionu až 22,6 bilionu metrů krychlových. Při uplatnění desetiprocentní míry výtěžnosti to znamená možnost získání 0,7 - 2,3 bilionu metrů krychlových.

„Německo má značný potenciál břidlicového plynu,“ uvedl hannoverský ústav v oficiálním sdělení. Německo nyní spotřebovává kolem 100 miliard krychlových metrů zemního plynu ročně a z domácích zdrojů kryje svou spotřebu jen ze 14 procent.

BGR konstatoval, že moderní techniky těžby plynu z břidlic pomoci horizontálních vrtů a hydraulického štěpení hornin čili frakování jsou slučitelné s potřebou chránit zdroje pitné vody a zabránit rizikům otřesů půdy, které při většině těžebních činností vznikají. „Z hlediska geověd je možné tyto zdroje využívat ekologicky přijatelně, za předpokladu dodržování zákonem stanovených pravidel, přijetí nezbytných technických opatření a předběžných průzkumů na každé lokalitě,“ uvedl BGR.

Většina takzvaných nekonvenčních ložisek plynu v Německu se nalézá na rovinatém severu země. Menší část je také v oblasti horního Rýna na jihozápadě Německa.