Německo může bez problémů odstavit desítky uhelných elektráren, tvrdí studie

Uhelná elektrárna v Mannheimu v Německu (ilustrační foto)

Uhelná elektrárna v Mannheimu v Německu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: matthiashn via Flickr

Německo může odstavit 36 nejstarších uhelných elektráren, aniž by to negativně ovlivnilo dodávky energií. Tvrdí to studie institutu Energy Brainpool pro ekologickou organizaci Greenpeace. Země by tak zároveň snížila objem emisí o 700 milionů tun oxidu uhličitého.

„Odstavení uhelných elektráren by bylo logickým krokem, který byl ochránil životní prostředí,“ prohlásil Tobias Austrup z Greenpeace k vydané studii. Zároveň dodal, že Německo by tak rychleji dosáhlo klimatických cílů. Vláda v Berlíně se totiž už dříve zavázala, že emise do roku 2020 omezí o 40 procent.

Podíl výroby elektřiny z uhlí v roce 2014 v Německu byl více než 42 procent. Pokud jde o hnědé uhlí, v roce 2013 bylo v německých dolech vytěženo 183 milionů tun - to plně pokrylo domácí poptávku. Černé uhlí se z velké části importuje, v roce 2013 bylo dovezeno 53 milionů tun.

Německá energetika se obejde i bez elektráren v rezervě
Institut Energy Brainpool zkoumal, jak bude evropský energetický trh reagovat, pokud by firmy odstavily „přebytečné“ uhelné elektrárny. Studie rovněž předpokládala, že bude celkem 15 gigawattů výkonu převedeno do strategické rezervy (zhruba polovina všech hnědouhelných elektráren). Tyto elektrárny by se používaly pouze v případech, kdyby na trhu nebyl dostatečný výkon.
Studie mapuje situaci i po roce 2022, kdy mají být v Německu odstaveny všechny jaderné elektrárny. I v ten moment budou podle výpočtů potřebné pouze čtyři gigawatty výkonu ve strategické rezervě. To znamená, že velká část uhelných elektráren může nemusí být v rezervě a může být odstavena rovnou, tvrdí studie.

Energiewende neboli energetický obrat

Německo už dříve rozhodlo, že se páteří jeho energetiky mají stát obnovitelné zdroje. Nyní pokrývají spotřebu elektřiny zhruba z jedné čtvrtiny, v roce 2035 by měly pokrývat 55 až 60 procent celkové spotřeby. Země navíc pozvolna opouští jadernou energetiku, k úplnému vypnutí reaktorů by mělo dojít v roce 2022.

Přechod na obnovitelné zdroje označují Němci slovem Energiewende. Cílem je do roku 2050 získávat v Německu energii především z obnovitelných zdrojů jako větrná, vodní, solární a geotermální energie. Druhým pilířem Energiewende je hospodárné využívání této energie.

Německo by mělo opustit uhlí a vsadit na obnovitelné zdroje, vyzval politik
Do roku 2050 by mělo Německo zcela opustit uhelnou energetiku a spoléhat se výhradně na obnovitelné zdroje. Vyzývá k tomu zemský premiér Šlesvicka-Holštýnska Torsten Albig. Čím déle budou uhelné elektrárny v provozu, tím dražší podle něj bude jejich pozdější odstavení.
„Nesmíme se chovat tak, jako by uhelná éra měla skončit teprve v roce 2050. Musí to být dřív. A zároveň musíme jasně říct, jakým směrem má naše ekonomika jít. Doufám, že odpovědí bude, že budeme sázet výhradně na obnovitelné zdroje,“ řekl Albig v rozhovoru, který zveřejnil týdeník Der Spiegel.