Německo ze zelené energie neustoupí. Je levnější, tvrdí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Německo se bude při další transformaci své energetiky směřující od fosilních a jaderných zdrojů k obnovitelným soustředit na rozvíjení pevninských větrných elektráren a solárních panelů. Uvedl to náměstek ministra hospodářství Rainer Baake. Tyto dva druhy elektráren jsou podle něj ekonomicky nejvýhodnější a umožní do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na německé výrobě elektřiny na 35 procent z dnešních 25 procent.

„V posledních 13 letech jsme se naučili ze dvou druhů obnovitelných zdrojů, konkrétně z větrné energie a fotovoltaiky, vyrábět proud za stejné peníze jako u nových uhelných a plynových elektráren. A je to výrazně levnější, než kdybychom stavěli nové jaderné elektrárny,“ řekl Baake. Náklady na výrobu jedné kilowatthodiny elektřiny ze solárních a pevninských větrných elektráren se podle něj pohybují kolem devíti centů (2,47 koruny).

Náměstek ministra přiznal, že u jiných obnovitelných zdrojů veřejná podpora žádoucí výsledek nepřinesla. Geotermální energie podle něj v Německu jako alternativní zdroj elektřiny zcela selhala. Stavba velkých větrných parků na moři pak zůstává stále příliš drahá, když náklady na výrobu jedné kilowatthodinu jsou zhruba dvojnásobné proti větrníkům na pevnině. Využití biomasy je sice úspěšné, dosáhlo ale v současnosti hranice svých možností, protože další rozšiřování energetických plodin by ohrozilo pěstování pro potravinářské účely.

„Cíle stanovené v rámci transformace energetiky dokážeme splnit, i když budeme využívat jen pevninské větrné parky a solární elektrárny,“ řekl Baake. „Nebráníme se většímu využití mořských větrných elektráren, ale teprve v okamžiku, kdy se podaří snížit jejich výrobní náklady. Nechceme zde opakovat stejnou chybu, jakou jsme udělali v minulosti u fotovoltaických elektráren,“ dodal.

Německo v minulosti štědře dotovalo využívání solárních elektráren, přestože v té době ještě nebyly dost technicky pokročilé. To vedlo k velkému rozšíření méně efektivních fotovoltaických parků, kterým stát bude muset ještě více než deset let vyplácet původně stanovenou výši podpory, což vede ke zdražování proudu pro spotřebitele. U nových elektráren už je státní podpora nižší, proto nepředstavují pro spotřebitele takovou zátěž.

Německo chce do roku 2022 odstavit své jaderné elektrárny. V budoucnosti by země chtěla omezit i provoz uhelných elektráren, protože mají velké emise oxidu uhličitého (CO2), který podle vědců přispívá ke globálním změnám klimatu. Nahradit by je měly obnovitelné zdroje energie. V Německu je každý rok poptávka zhruba po 600 terawatthodinách elektřiny.