Německý Spolkový sněm potvrdil konec jádra

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energie, ilustrační foto

Německý Spolkový sněm dnes schválil vládou navrhované postupné odstavení jaderných elektráren do roku 2022. Pro plán hlasovali jak poslanci vládních křesťanských (CDU/CSU) a svobodných (FDP) demokratů, tak i opoziční sociální demokraté (SPD) a Zelení. Kabinet kancléřky Angely Merkelové se rozhodl pro uspíšení odchodu od jádra po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, kterou poškodilo zemětřesení a následná vlna cunami z 11. března.

Pro navrhovanou změnu atomového zákona se dnes vyslovilo 513 poslanců z 600, proti bylo jen 79 zákonodárců, osm se jich hlasování zdrželo. Krajně levicová strana Levice už předem ohlásila, že její poslanci pro plán ruku nezvednou.

Horní komora německého parlamentu by měla odklon od jádra projednávat v neděli 10. července. I přesto, že v něm kabinet Merkelové ztratil většinu, plán zřejmě za pomoci Zelených projde. Ti původně požadovali ještě rychlejší odklon od jádra, nakonec se ale s rokem 2022 spokojí.

Ještě loni německá vláda naopak schválila prodloužení provozu jaderných elektráren v průměru o 12 let. Nyní se v zásadě vrací k harmonogramu, který v roce 2000 schválila tehdejší rudo-zelená vláda v čele s kancléřem Gerhardem Schröderem.

Sedm nejstarších jaderných reaktorů, které byly preventivně odstaveny po fukušimské havárii, už nebudou znovu zapojeny do sítě. Mimo provoz zůstane také dříve zastavený poruchový reaktor v Krümmelu. Německo má i s vyřazenými elektrárnami celkem 17 jaderných reaktorů, v provozu jich nyní zůstává devět.

Výroba elektřiny z jádra je mezi Němci stále méně populární. Obavy z vypnutí jaderných reaktorů a z předpokládaného zdražení elektřiny a možných problémů se zásobováním energií však má německý průmysl i některé sousední země Německa včetně České republiky.