Německým větrným aukcím dochází dech

jaderná elektrárna, větrná elektrárna

jaderná elektrárna, větrná elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Nekonečný pokles cen elektřiny z německých větrných elektráren skončil. Limitem je přenosová soustava

Investoři v Německu ztrácejí zájem o veřejně vypsané aukce pro výstavbu větrných elektráren. Do letošního třetího kola aukcí, ve kterém se soutěžilo o celkem 670 MW instalovaného výkonu, se přihlásily projekty o celkovém výkonu jen 709 MW. V aukci ale nakonec uspěli všichni soutěžící, úřad totiž nechal vyřadit projekty se souhrnným výkonem 42 MW.

Kvůli nízké konkurenci tak průměrná výše požadované podpory pro nově invstalované větrné elektrárny vzrostla na 61,6 eura za megawatthodinu, což je o 30 procent vyšší částka než v první letošní aukci. Vyplývá to z dat, která zveřejnil německý síťový regulátor Bundesnetzagentur.

„V nejbližších letech už výraznější výkyvy vysoutěžené výkupní ceny neočekávám, průměrná cena by se tak měla pohybovat mezi 50 až 60 eury za megawatthodinu,“ odhaduje programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Podle Štěpána Chalupy z Komory OZE jsou příčinou nižšího zájmu investorů pomalé povolovací procesy úřadů a nejistota investorů z budoucího postoje politiků. Dalším faktorem je klesající počet momentálně dostupných lokalit, míní Sedlák. „Jednotlivé německé státy mají rozdílný přístup k rozvoji větrné energetiky a ne všechny uvolňují nové plochy pro větrníky,“ přiblížil Sedlák.

Analytik J&T Michal Šnobr se ale domnívá, že současný trend má jedinou hlavní příčinu a tou je přetíženost tamní přenosové soustavy. „Německo kvůli nedostatečně rozvinuté přenosové soustavě už v minulých letech zastropovalo maximální objem ročního instalovaného výkonu z větru. To v praxi znamená, že nové zdroje se do sítě ani nemusejí dostat a investiční riziko roste,“ říká Šnobr.

Třináct států v Evropě už aukce pro výstavbu zdrojů v rámci podpory obnovitelných zdrojů využívá, většina z nich vypisuje soutěže pro konkrétní technologie jednotlivě. Dalších pět evropských zemí má pro aukce připravenou legislativu, zatím ale žádnou nevypsaly. Brzy se mezi tyto státy zařadí i Česko. Ministerstvo průmyslu nyní chystá novelu zákona, jež by aukce umožnila. Podle Šnobra přitom žádné aukce v příštím desetiletí ani nemusejí být potřeba. „Ceny emisních povolenek raketově rostou a tržní ceny z uhelných zdrojů mohou být v následujících pěti letech úplně někde jinde. Je tak otázkou, jestli si obnovitelné zdroje neporadí i bez další podpory,“ míní Šnobr.