Neplánované odstávky bloků Dukovan potrvají asi ještě týdny

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Blazek Tomas

Neplánované odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany asi potrvají ještě týdny. Bloky číslo dvě a tři už stojí bezmála měsíc kvůli kontrolám svárů. Termíny jejich spuštění dosud nebyly stanoveny. Kvůli kontrolám svárů se rovněž protáhne odstávka prvního dukovanského bloku, který byl podle plánu zastaven 28. srpna. Dodávky elektřiny z Dukovan kvůli odstávkám klesly na čtvrtinu.

Jaderná elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývá zhruba pětinu celkové spotřeby elektrické energie v České republice. Neplánované odstávky v Dukovanech začaly ve druhé polovině minulého měsíce. Blok číslo dvě byl odstaven v noci na 18. září a o den později se zastavil i třetí výrobní blok. Podle prvních informací měly bloky stát asi čtyři týdny. Blok číslo jedna odstavený podle plánu měl být původně zprovozněn koncem října.

Bezděk dnes uvedl, že ve všech třech odstavených blocích rentgenují pracovníci stovky svárů, u nichž byla při kontrole dokumentace zjištěna nevyhovující kvalita těchto snímků. „Po provedení nových snímků a případných opravách budou bloky opět uvedeny do normálního provozu. Termíny najetí budou upřesněny později na základě výsledků prováděných činností,“ řekl.

Dnešní Hospodářské noviny uvedly, že z údajů zveřejněných firmou ČEZ kvůli požadavkům Evropské unie vyplývá, že třetí dukovanský blok by se měl do provozu vrátit na konci října a druhý blok v polovině listopadu. Podle informací, které deník má, se prý ale tyto odstávky mohou protáhnout až do konce roku.

Mluvčí Dukovan Jiří Bezděk k tomu pouze sdělil, že o spuštění bloků bude elektrárna informovat s předstihem v souladu s legislativou a předpisy souvisejícími s burzou cenných papírů a energetickou burzou.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) dnes na svém webu uvedl, že s firmou ČEZ zahájil kvůli této situaci správní řízení, v němž ho firma informuje o provádění rentgenových kontrol a oprav. „Před najetím odstavených bloků provozovatel prokáže úřadu odstranění všech nedostatků,“ stojí v tiskové zprávě SÚJB.

Nekvalitní rentgenové snímky byly podle SÚJB zjištěny v jaderné i nejaderné části elektrárny, převážně u potrubí malých průřezů sloužícího k měření technologických parametrů. „Z pohledu zajištění jaderné bezpečnosti jsou nejzávažnější nedostatky snímků i svárů na potrubí napájecí vody parogenerátorů,“ stojí ve zprávě úřadu. Podle SÚJB se ale tato zjištění netýkají nejdůležitějších komponent, jako je tlaková nádoba reaktoru a kompenzátor objemu.

Nekvalitní kontroly

Nekvalitně provedené rentgenové kontroly úřad v Dukovanech zjistil při prověrce prováděné od letošního dubna do srpna. Jeho inspektoři pak požádali ČEZ o odstranění nedostatků. Nevyhovující rentgenové snímky byly nalezeny rovněž u čtvrtého bloku elektrárny, který je nyní jediný v provozu.

Podle SÚJB u něj ale jde o méně závažná zjištění než u zbývajících bloků. Jaderná elektrárna Dukovany funguje 30 let. První blok byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední, čtvrtý, v roce 1987. Tři ze čtyř bloků stojí najednou poprvé v historii Dukovan.

Firma ČEZ také letos potřebuje získat povolení dalšího provozu pro první reaktorový blok Dukovan, u nějž desetiletá licence končí 31. prosince. Žádost předložil SÚJB 24. září.

Problém za sto giga. ČEZ se soudí s firmami, které modernizují jeho elektrárny