Nová pravidla ERÚ mají omezit růst ceny tepla

teplárna

teplárna Zdroj: E15

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce zabránit neúměrnému zvyšování ceny tepla pro konečné spotřebitele. Rozhodl se zpřesnit náklady, které smějí teplárny uplatnit při počítání ceny tepla. „Jde o standardní postup ERÚ, jehož cílem je optimalizovat výši nákladů na výrobu a rozvod tepelné energie,“ říká k návrhu cenového rozhodnutí na příští rok Jiří Chvojka, mluvčí úřadu.

Patrně nejkontroverznějším návrhem je, aby si teplárny nesměly do ceny tepla promítnout ziskovou marži svých dodavatelů, pokud jsou součástí jedné majetkově propojené skupiny firem. ERÚ tak chce omezit možnost zneužití postavení firem na úkor odběratelů.

„Nejvíce se to dotkne městských tepláren, protože město jako vlastník má i další firmy, s nimiž teplárny běžně spolupracují. Od všech by teplárna musela chtít podrobné kalkulace s vyčísleným ziskem, aby věděla, co do ceny tepla může zahrnout,“ říká Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR. Kontrolovat toto ustanovení v praxi bude podle Hájka téměř nemožné.

Na administrativě spojené se sledováním dodavatelských cen by ušetřily samostatné teplárny. Jejich zákazníci by však nejspíš za teplo zaplatili kvůli započítanému zisku dodavatelů více než u tepláren začleněných do jedné ze skupin.

Na novinku by mohl doplatit i ČEZ, který se nákupem teplárenské firmy Energotrans stal velkým hráčem na trhu. Teplárny ČEZ by nemohly do cen promítnout zisk Severočeských dolů, které jim dodávají uhlí a patří ČEZ. „Připomínky k návrhu jsme zaslali, ale blíže se zatím nebudeme vyjadřovat,“ říká mluvčí Ladislav Kříž.

„Úpravy mohou mít na cenu v jednotlivých lokalitách dopady různé. Pro teplárny, které uplatňují skutečně nezbytné náklady pro výrobu a rozvod tepla a přiměřený zisk, nemusí být dopad žádný,“ tvrdí Chvojka z ERÚ. O tom, že by novinky zlevnily teplo zákazníkům pochybuje i Hájek. „Cena tepla se nebude měnit i díky tomu, že ceny paliv se výrazně oproti loňské sezoně nezměnily,“ dodal.

Teplárny chtějí pravidla na delší čas
S ERÚ by teplárny rády dohodly, aby by se regulační pravidla nevyhlašovala pro každý rok, ale platila dlouhodobě. V příštích sedmi letech budou muset investovat desítky miliard, aby splnily přísnější emisní limity. „Bez stabilního regulačního prostředí bude velmi těžké získat na investice prostředky,“ říká Martin Hájek, šéf Teplárenského sdružení ČR.