Nová průmyslová revoluce? Začínají závody ve využití grafenu

Model struktury grafenu

Model struktury grafenu Zdroj: CC BY-SA 2.0: CORE-Materials

Ve světě vrcholí boj o vítěze příští „průmyslové revoluce“. Firmy a vědecké ústavy se předhánějí v patentování objevů a aplikací, které souvisejí s využitím grafenu.

Jde o nový uhlíkový materiál, jehož tloušťka je jen jeden atom. Vede elektřinu lépe než měď, je pevnější než diamant a přitom ohebný jako guma. Tyto vlastnosti ho předurčují k revolučním aplikacím, jako jsou pružné dotykové obrazovky, světla integrovaná přímo do stěn či výkonné baterie.

Podle údajů o patentech, které dala dohromady britská konzultantská společnost CambrdigeIP, nejvíce grafenových patentů zatím podaly čínské subjekty, všimla si britská BBC. Druhé Spojné státy, které mají 1754 patentů, předstihla Čína o 450 patentů. Třetí jsou jihokorejské firmy a výzkumníci.

Právě jihokorejský Samsung dominuje se 407 patenty mezi firmami. Druhé je americké IBM, které si zatím patentovalo 134 aplikací grafenu.

Celkem světové patentové úřady registrovaly na konci loňského roku 7351 patentů nebo patentových přihlášek. Patent je první krok k zajištění exkluzivního komerčního využití objevu. Kdo bude mít dočasný monopol na nejhodnotnějších z aplikací, bude vévodit v příštích letech nejen elektronickému průmyslu.

Země Počet patentů spojených s grafenem
Čínské společnosti 2204
Americké společnosti 1754
Jihokorejské společnosti 1160
Britské společnosti 54

Zdroj: Q Tannock, CambridgeIP

Evropa ve výzkumu grafenu zaostává. Velká Británie, kde grafen spatřil světlo světa v roce 2004, má jen 54 patentů, z toho 16 drží Univerzita v Manchesteru. Jeden z autorů objevu, který za něj dostal Nobelovu cenu, profesor Andrej Geim, soudí, že Evropa Asii nejspíš nedožene. Firmy podle něj kvůli šetření nemají peníze na provozování nejlepších výzkumných pracovišť. „Pokud se něco děje v Koreji, je to proto, že Samsung takové pracoviště má,“ soudí Geim.

Británie se o to přesto chce pokusit. Ministr financí George Osborne minulý měsíc oznámil, že vláda na výzkum grafenu věnuje přes 60 milionů liber. Ministr pro vědu David Willetts označil výzkum grafenu za národní prioritu. „Británie má pověst velmi šetrné země, máme ale velmi dobrá vynálezce, takže závod jsme ještě neprohráli,“ myslí si šéf CambridgeIP Quentin Tannock. „Mám ale obavu, že v Británii nedoceňujeme, jak moc intenzivní tento závod je a jak cílevědomí adobře vybavení jsou naši rivalové,“ dodal.

Evropě, která v mezinárodním soupeření značně zaostává, by mohla ještě tento měsíc pomoc Evropská komise. Ta vyhlásí vítěze vědecké soutěže, který může v příštích deseti letech na své výzkumy čerpat až miliardu eur. Mezi šesti finalisty je i skupina výzkumníků vystupující pod jménem Graphene Flagship.

Grafen: zázračná forma uhlíku překvapuje

Křemík a grafen pro tvorbu průhledných pamětí