Nové turbíny u břehů Anglie výrazně zlevní větrnou elektřinu

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři Zdroj: Alpha Ventus

Mořský větrný park s dosud největším instalovaným výkonem na světě se chystá provozovat společnost ScottishPower Renewables. Postaví jí ho Siemens. Stovka větrných turbín u anglických břehů s celkovým výkonem 714 megawattů navíc přispěje k výraznému zlevnění dosud poměrně drahé elektřiny z mořských elektráren.

ScottishPower Renewables pro projekt East Anglia One, který bude stát dvě miliardy liber, získala v letošní aukci britského ministerstva energetiky a životního prostředí garantovanou cenu 119 liber za megawatthodinu. Ministerstvo přitom bylo ochotno jít až na 140 liber za megawatthodinu.

Skotská firma tvrdí, že si mohla dovolit požádat o nižší podporu díky použití nových technologií. Mezi ně patří nový typ větrné elektrárny, která má výkon sedm megawattů, což je téměř dvojnásobek dosavadního standardu. Elektrárna bude mít rotor o průměru 154 metrů.

„Výroba bude kompletně zajištěna anglickou divizí Wind Power and Renewables společnosti Siemens. Pro projekt postaví Siemens novou továrnu v anglickém městě Hull, která bude vyrábět 75 metrů dlouhé lopatky pro větrné elektrárny. Zároveň zajistí i montáž, údržbu, skladování a distribuci částí turbín,“ říká Kateřina Pištorová, mluvčí českého Siemensu.

Mořské parky rostou rychle
Stavba mořských větrných parků zažívá boom. Ve Velké Británii by se do konce roku 2016 měla instalovaná kapacita zvýšit z dnešních pěti tisíc na šest tisíc megawattů. Ve výstavbě nebo se stavebním povolením jsou projekty s výkonem 11900 megawattů. V roce 2020 by celková instalovaná kapacita měla dosáhnout 10 tisíc megawattů. Mořské větrné parky by v té době měly pokrývat osm až 10 procent britské spotřeby elektřiny.

Zlevnit by projekt mělo i nové vyvedení výkonu elektráren. Nebudou se používat plošiny na moři, ale podmořský kabel dovede elektřinu až do transformátorů na pevnině. Náklady na vyvedení výkonu by se tím měly snížit až o třetinu. Výstavba začne v roce 2017 a park by měl být hotový v roce 2020.

Siemens by měl být také u druhého z mořských projektů, který získal letos podporu v britské aukci. Pro elektrárnu Neart na Gaoithe u skotských břehů by měl dodávat stejné sedmimegawattové turbíny s celkovým výkonem 448 megawattů i zařízení na vyvedení výkonu do přenosové sítě. Společnost Mainstream Renewable Power pro projekt získala garantovanou cenu 114 liber za megawatthodinu.