Novým generálním ředitelem ČEZ je Daniel Beneš

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Richard Rames, E15

Velká personální rošáda v polostátním gigantu ČEZ je dovršena. Po odstoupení dosavadního šéfa Martina Romana dnes představenstvo ČEZ bez průtahů a dohadů zvolilo generálním ředitelem a předsedou představenstva Daniela Beneše (41). Ten dosud ve firmě působil jako výkonný ředitel. Roman se naopak stal předsedou dozorčí rady ČEZ.

„Po téměř osmi letech nejnáročnější části své kariéry jsem se rozhodl pro změnu a odejít z funkce generálního ředitele ČEZ. Během těch osmi let se ČEZ stal úspěšnou mezinárodni firmou, přinesl státu na daních a dividendách 237 miliard korun a hodnota státního podílu ve společnosti vzrostla o více než 230 miliard korun,“ komentoval svůj odchod Martin Roman.

„Osm let je optimální čas pro funkční období šéfa velké společnosti a je logickým krokem předat žezlo svému nástupci. Ostatně již před čtyřmi roky, když vznikla pozice výkonného ředitele a rozhodli jsme se pro obvyklý model velkých západoevropských firem, jsme toto předpokládali. Daniel Beneš se postupně se svým týmem divizních ředitelů vypracoval natolik, že má všechny zkušenosti a schopnosti potřebné pro úspěšné řízení společnosti ČEZ,“ dodal Roman.

Dobrovolnost Romanova odchodu potvrdil i ministr financí Miroslav Kalousek. „Akcionářská práva v ČEZ vykonává ministr financí. Kdybych tento krok nepokládal za správný, nestal by se. Mohu potvrdit, že důvodem byla vlastní žádost,“ řekl Kalousek. Zpočátku nebylo jasné, zda Roman odstoupil sám, či zda byl odvolán.

Beneš vsadí na kontinuitu

„Chtěl bych poděkovat Martinu Romanovi, že jsem měl šanci spolupracovat s ním na tom, že se ČEZ stal nejúspěšnější evropskou energetikou a má dnes lepší rating a vyšší tržní kapitalizaci než RWE a vyšší zisk za 1.pololetí než E.ON. Věřím, že důvěru vlastníků a dozorčí rady nezklamu a bude se mi dařit vést společnost i nadále tak, aby prosperovala, přinášela dobré výnosy státu i ostatním vlastníkům a zajišťovala spolehlivou dodávku elektřiny a plynu milionům zákazníků v České republice i v zahraničí,“ uvedl nový generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

Svaz průmyslu a dopravy ČR uvedl, že odstoupení Romana z čela ČEZ respektuje. „Věříme, že odchodem Martina Romana nenastane výrazná změna v politice ČEZ v neprospěch tuzemských podniků. Určitou pojistkou může být jeho další setrvání v čele dozorčí rady ČEZ,“ uvedl generální ředitel SP Zdeněk Liška. Roman byl viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR pro oblast energetiky a životního prostředí.

Zelení: Romanův vliv se neoslabí

Změnu ve vedení ČEZ přivítala Strana zelených, ale vyjádřila skepsi nad jmenováním Romana předsedou dozorčí rady. „Přesun Martina Romana do čela dozorčí rady ČEZ neznamená bohužel nic jiného, než zachování jeho vlivu na vývoj české energetiky,“ uvedla strana, která dlouhodobě usiluje o omezení podílu jaderné energie v energetickém mixu Česka.

Analytici hodnotí změnu ve vedení střízlivě. „Beneš je považován za podobného člověka, jako je Roman, se kterým ve vedení společnosti spolupůsobil. Kontinuita tak bude zachována,“ uvedl Ondřej Moravanský ze společnosti Cyrrus, podle kterého bude Benešovým největším úkolem dokončit dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

„Romana střídá člověk, který s ním byl dlouhá léta ve vedení. Měl by tak navázat na vývoj firmy do budoucna. Naštěstí pro ČEZ nepřijde z venku nějaký méně schopný manažer, který by mohl svými chybnými rozhodnutími firmu poškodit,“ soudí analytik Next Finance Martin Prokop. I podle něj dostane nové vedení za úkol rychlejší dostavbu Temelína, která má už nyní zpoždění.

„Otázka je, co bude se zahraničními akvizicemi ČEZu. Myslím si, že je Beneš pozastaví a upozadí, i kvůli ekonomickému ochlazování, které s sebou nese nižší poptávku po energiích,“ odhaduje Prokop a dodává, že se to v následujících letech nejspíš projeví i nižšími zisky společnosti.