NWR čeká osudové jednání s majiteli dluhopisů

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: NWR

Osud černouhelné společnosti New World Resources závisí na tom, jak dopadnou jednání s držiteli dluhopisů. NWR to přiznala ve své zprávě o výsledcích hospodaření za první tři měsíce letošního roku. Vyjednávání přitom nebude jednoduché, což přiznává i finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

„Je to velice složité jednání, protože se ho účastní řada stran, které mají nezbytně jiné motivace a cíle.“ Moc času však společnosti podle expertů nezbývá. „Zhruba do podzimu musí říct, jaká bude kapitálová restrukturalizace skupiny,“ upozorňuje analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Kromě držitelů dluhopisů se jedná i s dalšími věřiteli společnosti. „Je tady řada zúčastněných stran, mimo jiné akcionáři, a všichni se musí dohodnout na konsenzu, který je pro ně přijatelný,“ dodává Jelínek. Jednání se účastní rovněž většinový akcionář NWR – skupina BXR, která tvrdí, že je připravena nalít peníze do společnosti, pokud dojde k dohodě s věřiteli na oddlužení NWR.

O složitosti hledání kompromisu svědčí, že si majitelé dluhopisů na vyjednávání s NWR najali investiční banku Moelis & Company. Ta nyní licituje s poradcem NWR, jímž je investiční skupina Blackstone. O dalším osudu vlastníka ostravských uhelných dolů se tak nyní rozhoduje v Londýně. Jiné zájmy přitom mají vlastníci zajištěných dluhopisů NWR splatných za čtyři roky (firma je vydala v objemu 500 milionů eur, tedy 13,7 miliardy korun) a jiné zase majitelé nezajištěných bondů se splatností v roce 2021 (vydaných v objemu 275 milionů eur, neboli 7,5 miliardy korun).

Na trhu se již delší dobu spekuluje, že nezajištěné dluhopisy kupovali za zlomek nominální hodnoty ostří investoři, kteří budou tlačit na co nejvyšší nabídku. Hrozit přitom budou tím, že firmu pošlou do bankrotu, což by poškodilo i vlastníky zajištěných bondů. Nyní se prodávají zajištěné dluhopisy za 63 procent své původní hodnoty, nezajištěné jen za 19 procent. Jelínek přesto věří, že se podaří shodu najít. „Máme našlápnuto, abychom k dohodě došli, ale určitě to nějaký čas zabere.“

Ztráta 740 milionů korun
Skupina spoluvlastněná finančníkem Zdeňkem Bakalou pokračuje ve volném pádu. Za první čtvrtletí prodělala 27 milionů eur, což v korunách odpovídá částce téměř 740 milionů korun. Trh a analytici podobné výsledky očekávali. Za loňský rok firma skončila v astronomické ztrátě 970 milionů eur (26,6 miliardy korun). NWR nyní razantně škrtá náklady i investice, což odborníci oceňují. „NWR ale dále spaluje potřebnou hotovost a výhled na další čtvrtletí není optimistický,“ říká analytik J&T Banky Bohumil Trampota. Jen za první letošní kvartál NWR přišla o 25 milionů eur hotovosti.