NWR si musí vynutit dohodu. Jinak zkrachuje

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Přesně za týden se rozhodne o budoucnosti NWR. Majitel těžební firmy OKD má sedm dnů na to, aby získal na svou stranu zbývajících deset procent držitelů nezajištěného dluhu firmy, jejichž souhlas potřebuje pro spuštění restrukturalizačního plánu.

„Pokud scénář restrukturalizace neprojde, dojde k odprodeji aktiv zajištěným investorům. Ti se tak stanou vlastníky společnosti a bude záležet na nich, jaký scénář pokračování působení firmy zvolí,“ řekl finanční ředitel NWR Marek Jelínek. Reálně by to znamenalo postoupení OKD a polské Karbonie věřitelům.

Firma i trh sázejí na to, že plán bude schválen. „S restrukturalizací nepodepsali souhlas hlavně malí pasivní držitelé dluhopisů, kteří se na schůzi ani nedostaví. Již posbíraných 66 procent by tak mělo na schválení stačit,“ uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek. Aby byl plán přijat, postačí, aby pro něj na příští pátek hlasovaly tři čtvrtiny přítomných a hlasujících věřitelů.
Ani úspěšná restrukturalizace ale neznamená všelék.

Hospodaření NWRHospodaření NWR | E15, Profimedia.cz

Příští kritický bod by nastal koncem října příštího roku. Pokud nebude mít NWR v pokladně dostatek hotovosti, může se celé dluhové drama rozjet nanovo. Podle podmínek jednoho z velkých věřitelů, úvěrové agentury ECA, musí mít totiž těžař tou dobou v pokladně alespoň 40 milionů eur. Jinak firmě hrozí okamžitá splatnost všech jejích závazků. „I přes navýšení kapitálu se v případě dalšího zhoršování tržního prostředí může NWR příští rok ocitnout v podobně kritické situaci jako letos,“ připomněl analytik Komerční banky Josef Němý.

Splněním uvedené podmínky si není vůbec jistá ani sama NWR. „Ředitelé očekávají, že v případě dalšího poklesu cen uhlí nebo provozních obtíží firma tuto podmínku poruší,“ uvádí se v pololetní zprávě NWR. Jen během druhého čtvrtletí ubyla z pokladny NWR takřka čtvrtina hotovosti; firma má nyní na účtech 122 milionů eur. Při takovém tempu čerpání by
nestačily peníze ani na rok provozu.

Vývoj akcií NWR za posledních pět let Vývoj akcií NWR za posledních pět letVývoj akcií NWR za posledních pět let | E15

Restrukturalizační proces za miliardu

Své si vyžádá i samotný restrukturalizační proces. Ten přijde NWR na necelou miliardu korun. Tyto peníze poslouží na právnické a poradenské služby, část z nich půjde na výplatu motivačních odměn věřitelům za jejich souhlas s ozdravným plánem. Další část peněz z tohoto balíku poputuje dokonce k mateřské BXR. Té totiž NWR za servis jejích znalců přikleplo bezmála milion liber.

NWR v prvním pololetí vygenerovalo ztrátu 57 milionů eur (1,6 miliardy korun), tržby klesly o pětinu na 346 milionů eur (9,7 miliardy korun). Investoři na zprávy z NWR reagovali ústupem z pozic. Akcie těžaře propadly o více než osm procent na 3,30 koruny.

Experti však považují i tuto cenu za přemrštěnou. „Potvrzujeme naše prodejní doporučení a cílovou cenu 25 haléřů,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Directu.

Pavel Páral: Management NWR hraje jen na sebe