O podporu zelené energie nezažádala ani polovina výrobců

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia)

Zelená energie trpí nestálostí výkonu. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Všichni výrobci zelené energie se musí od letošního roku povinně registrovat u Operátora trhu s energiemi (OTE), aby mohli dál pobírat finanční podporu. Jenže z 22 tisíc výrobců, kteří v Česku působí, se zatím do systému OTE přihlásilo necelých deset tisíc. Pokud chce výrobce získat podporu už za leden, musí se zaregistrovat do konce tohoto měsíce.

„Ti, kteří se zatím do systému nezaregistrovali, asi byli v minulosti zvyklí na čtvrtletní fakturaci. Mají tak čas do konce března, aby mohli požádat o podporu za první tři letošní měsíce,“ říká Jiří Štastný, předseda představenstva OTE.

Nová povinnost výrobců souvisí s loňskou změnou zákona o podporovaných zdrojích energie. Podle něj od letoška nově vyplácí podporu formou zeleného bonusu OTE, a to na základě údajů o skutečné výrobě, které do systému jednotliví výrobci posílají. Operátor trhu také proplácí obchodníkům, kteří energii z obnovitelných zdrojů povinně vykupují, rozdíl mezi výkupní cenou a tržní cenou energie.

Novinkou je také způsob výplaty podpory. Měsíčně budou výrobci dostávat jen tři čtvrtiny nárokované částky. Zbývající čtvrtinu, která pochází ze státního rozpočtu, získají až po skončení každého čtvrtletí. „U výrobců se tím zásadním způsobem prodlouží obrátka pohledávek,“ říká Petr Maule, předseda České fotovoltaické asociace.

Pro OTE byl komplikovaný už převod tří různých databází výrobců od distribučních společností. Na další problémy naráží při registraci některých výrobců. „Řada z nich argumentuje, že nemá doma počítač, že nechce komunikovat přes internet a datové schránky, nechtějí si vyřizovat digitální podpis nebo nám nechce sdělovat číslo účtu pro vyplácení podpory,“ dodává Šťastný. Registrace se totiž týká všech provozovatelů podporovaných zdrojů včetně malých instalací na střechách rodinných domů.

„Povinnost i těch nejmenších provozovatelů slunečních elektráren přejít povinně na elektronickou komunikaci s OTE včetně povinnosti zajistit si elektronický podpis je další negativní dopad zákona,“ tvrdí Aleš Hradecký, člen představenstva solární asociace Czepho. OTE nicméně namítá, že systém je navržen tak, aby byl pro výrobce co nejjednodušší a aby zpracování dat probíhalo automaticky.