Obcím u Bíliny těžba vesměs nevadí. Žádají ale důslednou ochranu

Těžba na lomu Bílina

Těžba na lomu Bílina Zdroj: MAKY.OREL, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Obce v okolí dolu Bílina budou požadovat ochranná opatření, která zabrání zhoršení životních podmínek po rozšíření těžby uhlí. Vyjadřovat se budou v rámci veřejného projednávání i občané. Těžba se podle schváleného usnesení vlády může na dole Bílina přiblížit nejvýše 500 metrů od zastavěnému území nejbližších obcí. Pokračování těžby na Bílině nebude znamenat zásah do lidských obydlí.

S prolomením limitů na lomu Bílina, který patří Severočeským dolům, obce počítaly. „Otázka se řeší delší dobu, proto rozhodnutí vlády není pro nás překvapením,“ řekl starosta obce Mariánské Radčice Jaroslav Sikora. Obec proti posunu těžby neprotestovala.

„My s tím nemáme problém, jsme rádi, že to rozhodnutí padlo,“ uvedl Sikora s tím, že Radčice jsou v jiné situaci než Horní Jiřetín. „Nemusíme čekat dvacet let na to, co bude dál,“ poznamenal. Jiřetína by se dotklo případné prolomení limitů na dole ČSA. Od tohoto původního návrhu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) vláda ustoupila.

Mariánské Radčice budou požadovat ochranná opatření. „V rámci projednávání dokumentace Plánu otvírky, přípravy a dobývání (POPD) a vlivu stavby na životní prostředí (EIA) budeme požadovat nejvíce možných opatření tak, aby se život lidí nezhoršil,“ uvedl.

Veřejné projednávání záměru rozšířit těžbu plánují v obci Braňany. „Určitě se budou moci vyjádřit občané. Debatovat teď budeme s doly, co by všechno bylo možné pro lidi udělat,“ řekl starosta Braňan Petr Šanta.

Litvínov: Zachránili jsme, co se dalo

Rozšíření těžby přivítal starosta Bíliny a zároveň hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM), jenž prosazoval prolomení limitů i v dole Československé armády, který patří Severní energetické. „Je to takové kompromisní řešení,“ uvedl Bubeníček. Podle něj se musí řešit, co bude s lidmi, kteří přijdou kvůli útlumu těžby v dole ČSA o místo přímo u vlastníka, kterým je Severní energetická, a v navazujících profesích.

Obyvatelé Bíliny se podle Bubeníčka neobávají zvýšení prašnosti. „Současná koalice na radnici má v prohlášení podporu rozšíření, protože spoustu lidí pracuje přímo v dole,“ řekl Bubeníček. Letošní vyšší prašnost ve městě způsobilo podle starosty extrémní sucho. Město více trápí chybějící obchvat, protože středem Bíliny projíždí 24 tisíc vozidel denně.

Litvínov byl pro zachování současných limitů těžby uhlí na severu Čech. „Nicméně vnímám jako obrovský posun to, že z návrhů úplně vypadl důl ČSA. Myslím, že Litvínov udělal maximum pro to, aby zachránil, co se zachránit dalo,“ řekla starostka Kamila Bláhová (ANO).

Most žádá prolomení na dole ČSA

Mostu se pokračování těžby v lomu Bílina bezprostředně nedotkne, téměř sedmdesátitisícové město s nejvyšší nezaměstnaností v zemi ale podporovalo prolomení limitů v obou dolech. „My jsme zklamáni přístupem vlády. Mostecko navštívila valná většina členů současného kabinetu, z nichž většina uváděla, že je potřeba rozhodnout. Důl ČSA dožívá bez perspektivy. Nejistota přetrvává,“ řekl mostecký primátor Jan Paparega (nez. za Severočechy Most).

„Lze očekávat nárůst nezaměstnaných, budeme proto požadovat po vládě sdělení záměrů a opatření, co mají v plánu na Mostecku realizovat,“ dodal.