Obnovitelné zdroje dostanou jízdní řád. Členské státy chtějí hlídat jejich nárůst

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Větrná elektrárna
Větrná elektrárna
Elektrárna biomasa
Biomasa - ilustrační foto
5
Fotogalerie

Členské státy EU vyšly vstříc požadavkům europoslanců. Pro výstavbu obnovitelných zdrojů po roce 2020 chtějí postupné cíle.

S budováním nových obnovitelných zdrojů nebudou moci členské státy po roce 2020 otálet. Odsouhlasily si, že až v roce 2023 budou vyhodnocovat, jestli už postavily alespoň 24 procent z plánovaného množství OZE pro rok 2030. O dva roky později už budou muset splnit cíl ze 40 procent a o další dva roky z 60 procent. Na nočním jednání z pondělí na úterý tyto postupné cíle prosadila Francie. Celkem mají OZE v roce 2030 poskytovat 27 procent energie.

Do odsouhlasených mantinelů se bude muset vejít nejen EU jako celek, ale také jednotlivé státy, které si přírůstek zelené energie určí v národních klimatických plánech. „Naplnit postupné cíle by pro Česko neměl být problém. Je dobře, že se už chystá nové schéma podpory. Jakmile budou mít investoři jistotu o budoucích podmínkách, oživí dosud spící projekty a budou hledat nové,“ říká předseda české Komory OZE Štěpán Chalupa.

Původně navrhovalo Estonsko, které unii do konce roku předsedá, jen dvě hranice pro rok 2023 a 2025. Konečným zněním se členské země částečně posunuly k požadavkům Evropského parlamentu, s nímž budou příští rok o konečně podobě reformního energetického balíku vyjednávat. Europoslanci chtějí uzákonit, aby se v EU musely OZE stavět každý rok předem daným tempem. O své pozici budou hlasovat na plenárním zasedání v lednu.

Česko je proti parlamentní myšlence lineárního navyšování podílu OZE. „Povedlo se nám prosadit nejnižší navrhované milníky. Navíc když se jejich plnění nebude dařit, lze je dohnat v následujících dvou letech,“ komentovala kompromis rady náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská. Nové české nástroje pro podporu OZE hodlá ministerstvo poslat do sněmovny už příští rok. Posvěcené od Evropské komise je chce mít do roku 2020, aby se stavba OZE mohla rychle rozjet.

Evropské sdružení elektrárenských firem Eurelectric vytvoření referenčních bodů přivítalo. Členské státy díky tomu budou mít větší manévrovací prostor při plnění obnovitelného cíle. Část energetických expertů upozorňuje, že náklady na stavbu zelených elektráren budou klesat, proto má smysl největší část z nich postavit až ve druhé polovině příští dekády.